Профілактика отруєнь дикорослими грибами
Гриби мають властивості вбирати із землі весь спектр отруйних речовин, таких як ртуть, свинець, цинк, миш’як та інші. Їх вживання іноді закінчується трагічно – грибними отруєннями, а деколи й призводить до смерті людини.
Основні причини отруєнь грибами:
-
відсутність або недостатнє знання їстівних і отруйних грибів;
-
хибні думки і забобони щодо визначення отруйності грибів;
-
недбалість при збиранні і заготівлі, неправильне приготування, а також недостатній контроль і нагляд за заготівлею і продажем (незнання або недостатнє знання ознак, особливостей їстівних і отруйних грибів є Якщо досить розповсюдженим явищем).
Щоб не отруїтися дикорослими грибами :
-
Відмовитися від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживати штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх у магазині.
-
Не купувати гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.
-
Ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов’язково пам’ятайте наступне:
-
Ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте.
-
Остерігайтеся пластинчатих грибів.
-
Не збирайте старих перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях.
-
Під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопчує токсини.
-
Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.
-
Не вживайте сирих грибів.
-
Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше 3-х) протягом 30 хвилин.
-
Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.
-
Гриби — не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, які годують груддю.
-
Ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібної ложки — вони помилкові. Срібло темніє при взаємодії з амінокислотами, які є як у їстівних, так в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, які містяться в усіх грибах.
Слід зазначити,що за останні роки в Україні зареєстровані також отруєння і їстівними грибами,які були зібрані поблизу шосейних доріг, підприємств металургійної та хімічної промисловості, тощо. Тому і їстівні гриби при несприятливих екологічних умовах можуть набувати токсичних властивостей, адже гриби всмоктують в себе всілякі отруйні речовини, що нагромаджуються в повітрі та грунті і зазнають біохімічних змін.




