АФРИКАНСЬКА ЧУМА СВИНЕЙ
Висококонтагіозне захворювання домашніх і диких тварин. Вакцин для профілактики хвороби і медикаментів для лікування не існує. Вірус надзвичайно стійкий до високої температури і може зберігатися місяцями в тушах свиней, крові, фекаліях, у замороженому чи копченому м’ясі.
Основним джерелом поширення інфекції є хворі тварини, що виділяють у навколишнє середовище вірус із секретами й екскретами. Тварини заражаються через предмети відходу, травний тракт із інфікованими кормами й водою, через дихальні шляхи й ушкоджену шкіру. Механічними переносниками вірусу можуть бути птахи, домашні й дикі тварини, гризуни, нашкірні паразити (деякі види кліщів і воші), що були в контакті із хворими й загиблими свинями. Інкубаційний період захворювання залежить від кількості вірусу, що поступив до організму, стану тварини, важкість перебігу може тривати від 2 до 6 діб.
Власникам господарств та особистих підсобних господарств, у яких є свинопоголів’я, необхідно дотримувати ряд правил, виконання яких дозволить зберегти здоров’я тварини й уникнути економічних втрат.
- суворо дотримуватися ветеринарно-санітарних вимог;
-
надавати поголів’я свиней для проведення ветслужбою вакцинацій (обов’язкове проведення вакцинацій проти класичної чуми свиней);
-
утримувати поголів’я в закритому режимі (територія огороджена, наявність дезбар'єру при в’їзді та виїзді, дезкелимків при вході і виході у приміщення, побутові приміщення за типом санпропускнику, заборона надходження на територію сторонніх осіб, транспорту, бродячих собак, котів, тварин утримувати в приміщення, а не на вигульних двориках), не допускати вільного вигулу свиней на території населених пунктів, особливо в лісовій зоні;
-
щодекадно обробляти свиней і приміщення для їхнього утримання від кровососущіх комах (кліщів, вошей, бліх), постійно вести боротьбу із гризунами;
-
не завозити свиней без узгодження з Держпродспоживслужбою, переміщення свиней проводити по ветеринарним документам;
-
не використовувати не знешкоджені корми тваринного походження, особливо боєнські відходи в раціонах свиней (обов’язкове кип’ятіння харчових відходів в продовж 30 хвилин, які згодовувати свиням після охолодження);
-
щоденний клінічний огляд свинопоголів’я господарств, про всі випадки захворювання свиней негайно повідомляти у державні ветеринарні установи по зонах обслуговування;
-
не проводити вимушений забій тварин без обов’язкового ветеринарного огляду;
-
не допускати завезення тварин і продуктів тваринного походження із неблагополучних територій.
Вознесенське районне управління Головного управління
Держпродспоживслужби в Миколаївській області.