Прибузька сільська рада
Миколаївська область

АФРИКАНСЬКА ЧУМА СВИНЕЙ

Дата: 01.11.2024 15:25
Кількість переглядів: 55

 

      Висококонтагіозне захворювання домашніх і диких тварин. Вакцин для профілактики хвороби і медикаментів для лікування не існує. Вірус надзвичайно стійкий до високої температури і може зберігатися місяцями в тушах свиней, крові, фекаліях, у замороженому чи копченому м’ясі.

       Основним джерелом поширення інфекції є хворі тварини, що виділяють у навколишнє середовище вірус із секретами й екскретами. Тварини заражаються через предмети відходу, травний тракт із інфікованими кормами й водою, через дихальні шляхи й ушкоджену шкіру. Механічними переносниками вірусу можуть бути птахи, домашні й дикі тварини, гризуни, нашкірні паразити (деякі види кліщів і воші), що були в контакті із хворими й загиблими свинями. Інкубаційний період захворювання залежить від кількості вірусу, що поступив до організму, стану тварини, важкість перебігу може тривати від 2 до 6 діб.

      Власникам господарств та особистих підсобних господарств, у яких є свинопоголів’я, необхідно дотримувати ряд правил, виконання яких дозволить зберегти здоров’я тварини й уникнути економічних втрат.

     -    суворо дотримуватися ветеринарно-санітарних вимог;

  • надавати поголів’я свиней для проведення ветслужбою вакцинацій (обов’язкове проведення вакцинацій проти класичної чуми свиней);

  • утримувати поголів’я в закритому режимі (територія огороджена, наявність дезбар'єру при в’їзді та виїзді, дезкелимків при вході і виході у приміщення, побутові приміщення за типом санпропускнику, заборона надходження на територію сторонніх осіб, транспорту, бродячих собак, котів, тварин утримувати в приміщення, а не на вигульних двориках), не допускати вільного вигулу свиней на території населених пунктів, особливо в лісовій зоні;

  • щодекадно обробляти свиней і приміщення для їхнього утримання від кровососущіх комах (кліщів, вошей, бліх), постійно вести боротьбу із гризунами;

  • не завозити свиней без узгодження з Держпродспоживслужбою, переміщення свиней проводити по ветеринарним документам;

  • не використовувати не знешкоджені корми тваринного походження, особливо боєнські відходи в раціонах свиней (обов’язкове кип’ятіння харчових відходів в продовж 30 хвилин, які згодовувати свиням після охолодження);

  • щоденний клінічний огляд свинопоголів’я господарств, про всі випадки захворювання свиней негайно повідомляти у державні  ветеринарні установи по зонах обслуговування;

  • не проводити вимушений забій тварин без обов’язкового ветеринарного огляду;

  • не допускати завезення тварин і продуктів тваринного походження із неблагополучних територій.

 

              Вознесенське районне управління Головного управління 

    Держпродспоживслужби в Миколаївській області.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора