Прибузька сільська рада
Миколаївська область

Профілактика отруєнь дикорослими грибами

Дата: 14.10.2024 15:37
Кількість переглядів: 88

                       Профілактика отруєнь дикорослими грибами  

    Гриби мають властивості вбирати із землі весь спектр отруйних речовин, таких як ртуть, свинець, цинк, миш’як та інші. Їх вживання іноді закінчується трагічно – грибними отруєннями, а деколи й призводить до смерті людини.

Основні причини отруєнь грибами:

  • відсутність або недостатнє знання їстівних і отруйних грибів;

  • хибні думки і забобони щодо визначення отруйності грибів;

  • недбалість при збиранні і заготівлі, неправильне приготування, а також недостатній контроль і нагляд за заготівлею і продажем (незнання або недостатнє знання ознак, особливостей їстівних і отруйних грибів є досить розповсюдженим явищем).

                  Щоб не отруїтися дикорослими грибами :

  1.  Відмовитися від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживати штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх у магазині.

  2.  Не купувати гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.

  3. Якщо Ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов’язково пам’ятайте наступне:

  • ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте;

  • стерігайтеся пластинчатих грибів;

  • не збирайте старих перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях;

  • під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопчує токсини;

  • уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;

  • не вживайте сирих грибів;

  • відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у  підсоленій    водіе менше 3-х) протягом  30 хвилин;

- готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби;

- гриби - не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв дітям;

- не можна вживати грибів вагітним та жінкам, які годують груддю;

- ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібної ложки — вони помилкові. Срібло темніє при взаємодії з амінокислотами, які є як у їстівних, так в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, які містяться в усіх грибах.

       Слід зазначити,що за останні роки в Україні зареєстровані також отруєння і їстівними грибами,які були зібрані  поблизу шосейних доріг, підприємств металургійної та хімічної промисловості, тощо. Тому і їстівні гриби при несприятливих екологічних умовах можуть набувати токсичних властивостей, адже гриби всмоктують в себе всілякі отруйні речовини, що нагромаджуються в повітрі  та грунті і зазнають біохімічних змін.

Пам’ятайте: Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я  і  здоров’я близьких!

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора