Профілактика отруєнь дикорослими грибами
Профілактика отруєнь дикорослими грибами
Гриби мають властивості вбирати із землі весь спектр отруйних речовин, таких як ртуть, свинець, цинк, миш’як та інші. Їх вживання іноді закінчується трагічно – грибними отруєннями, а деколи й призводить до смерті людини.
Основні причини отруєнь грибами:
-
відсутність або недостатнє знання їстівних і отруйних грибів;
-
хибні думки і забобони щодо визначення отруйності грибів;
-
недбалість при збиранні і заготівлі, неправильне приготування, а також недостатній контроль і нагляд за заготівлею і продажем (незнання або недостатнє знання ознак, особливостей їстівних і отруйних грибів є досить розповсюдженим явищем).
Щоб не отруїтися дикорослими грибами :
-
Відмовитися від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживати штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх у магазині.
-
Не купувати гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.
-
Якщо Ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов’язково пам’ятайте наступне:
-
ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте;
-
стерігайтеся пластинчатих грибів;
-
не збирайте старих перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях;
-
під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопчує токсини;
-
уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;
-
не вживайте сирих грибів;
-
відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше 3-х) протягом 30 хвилин;
- готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби;
- гриби - не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв дітям;
- не можна вживати грибів вагітним та жінкам, які годують груддю;
- ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібної ложки — вони помилкові. Срібло темніє при взаємодії з амінокислотами, які є як у їстівних, так в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, які містяться в усіх грибах.
Слід зазначити,що за останні роки в Україні зареєстровані також отруєння і їстівними грибами,які були зібрані поблизу шосейних доріг, підприємств металургійної та хімічної промисловості, тощо. Тому і їстівні гриби при несприятливих екологічних умовах можуть набувати токсичних властивостей, адже гриби всмоктують в себе всілякі отруйні речовини, що нагромаджуються в повітрі та грунті і зазнають біохімічних змін.
Пам’ятайте: Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких!