Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області повідомляє
Відповідно до звіту Миколаївської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби про результати дослідження патологічного (біологічного) матеріалу від 27.08.2024 № 001706 п.м./24, в патологічному матеріалі від 5 голів свиней віком 4 місяці, знайдених на узбіччі дороги Кропивницький-Платонове (М-13), біля 1 км від с. Краснівка Врадіївської селищної ради, Первомайського району, Миколаївської області, виявлено ДНК вірусу африканської чуми свиней.
З метою запобігання занесення вірусу АЧС в господарства всіх форм власності рекомендуємо:
– утримувати свиней в закритих, надійно ізольованих приміщеннях (закритий режим роботи);
– не допускати вигулу свиней та їх контакт з іншими тваринами чи сторонніми людьми;
– проводити щоденний ретельний огляд тварин з метою виявлення хворих;
– регулярно здійснювати очистку приміщень, у яких утримуються свині;
– обслуговування тварин проводити лише у спецодязі, при цьому використовувати лише інвентар закріплений за кожним приміщенням;
– постійно вести боротьбу з гризунами;
– не допускати відвідування господарств, тваринницьких приміщень сторонніми особами;
– не купувати не ідентифікованих свиней у невстановлених для цього місцях, без супровідних ветеринарних документів, що підтверджують їх здоров’я та епізоотичне благополуччя територій їх походження;
– забій тварин проводити лише після передзабійного клінічного огляду спеціалістом державної служби ветеринарної медицини;
– реалізовувати продукти забою лише після проведення ветеринарно-санітарної експертизи;
– не купувати м’ясні продукти в невстановлених для цього місцях та на стихійних ринках;
- при виявленні клінічних ознак захворювання або при виникненні підозри на захворювання, при загибелі свиней негайно повідомити спеціаліста державної установи ветеринарної медицини за яким закріплений ваш населений пункт;
- обов’язково забезпечувати доступ представників Держпродспоживслужби до свиней для проведення клінічного огляду та проведення обов’язкових або необхідних ветеринарносанітарних заходів;
– трупи тварин, побічні продукти їх життєдіяльності, продукти забою та переробки непридатні для споживання людиною утилізувати;
– не переробляти трупи свиней, та/або туші вимушено забитих свиней;
– не використовувати харчові відходи для годівлі тварин;
– не використовувати для напування свиней воду з інших джерел окрім як з артезіанських свердловин.
– періодично проводити дезінфекцію приміщень, в яких утримуються свині.