Щодо дотримання вимог Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»
Вознесенське районне управління Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області повідомляє, що згідно зі статтею 23 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» та постанови Кабінету Міністрів України № 930 від 11.11.2015 «Про затвердження Порядку видачі експлуатаційного дозволу, форми експлуатаційного дозволу та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України», із змінами, оператори ринку, що провадять діяльність, пов’язану з виробництвом та/або зберіганням харчових продуктів тваринного походження, повинні отримати експлуатаційний дозвіл, який видається територіальним органом компетентного органу на кожну окрему потужність до початку її експлуатації.
Згідно з пунктом 22 частини першої статті 1 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» визначено, експлуатаційний дозвіл - документ дозвільного характеру, що видається територіальним органом компетентного органу операторові ринку за результатами інспектування його потужності та посвідчує право оператора ринку здійснювати визначену цим Законом діяльність з виробництва та/або зберігання харчових продуктів тваринного походження.
Експлуатаційний дозвіл видається на потужності, що розташовані за однією адресою (з деталізацією на рівні виробничої лінії та/або харчових продуктів залежно від виду діяльності оператора ринку) і визначені оператором ринку.
Заяви, для отримання експлуатаційного дозволу, подаються до Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області через Центри надання адміністративних послуг (ЦНАП) (розпорядження КМУ від 16.05.2014р. №523-р, із змінами та п.8, ст.12 Закону України «Про адміністративні послуги», із змінами).
Не пізніше 15 календарних днів з дня отримання територіальним органом компетентного органу заяви про видачу експлуатаційного дозволу здійснюється інспектування потужності, за результатами якого визначається її відповідність вимогам законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів.
Рішення про видачу експлуатаційного дозволу приймається не пізніше 30 календарних днів з дня отримання територіальним органом компетентного органу відповідної заяви від оператора ринку, але не пізніше трьох робочих днів з дня завершення інспектування.
За видачу експлуатаційного дозволу справляється плата (адміністративний збір), що зараховується до державного бюджету та становить 0,17 розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня календарного року, в якому подано заяву про видачу експлуатаційного дозволу.
Згідно п.4, ч.1, ст.37 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», зі змінами, забороняється обіг харчових продуктів, вироблених на потужностях, щодо яких не отримано експлуатаційного дозволу, передбаченого цим Законом, або дія якого тимчасово припинена.
Юридичні особи і фізичні особи – підприємці несуть відповідальність за виробництво, зберігання харчових продуктів або кормів без отримання експлуатаційного дозволу на відповідну потужність, якщо обов’язковість його отримання встановлена законом, тягнуть за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі тридцяти мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб - підприємців у розмірі двадцяти мінімальних заробітних плат (п.3, ч.1, ст.65 ЗУ №2042-VIII від 18.05.2017), із змінами.