Прибузька сільська рада
Миколаївська область

Харчові отруєння. Пам`ятка для населення.

Дата: 02.04.2024 14:49
Кількість переглядів: 36

 

Харчові отруєнняце захворювання, які можуть бути викликані продуктами, отруйними за своєю природою, або хвороботворними мікробами.

Як правило перші симптоми отруєння з’являються протягом 2-6 годин після потрапляння в шлунок неякісних продуктів. Прогресування хвороби залежить від кількості спожитої їжі та стану здоров’я.

Однак до типових проявів харчового отруєння належать:

  • різкий біль у животі;

  • діарея;

  • нудота і блювання;

  • зневоднення організму;

  • відсутність апетиту та слабкість;

  • підвищення температури.

 

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області надає прості правила профілактики, що допоможуть уникнути харчових отруєнь і зберегти Ваше здоров’я:

  • НЕ купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб. Купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції.

  • НЕ вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх якості та з простроченими термінами споживання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін.

  • НЕ вживати незнайомі та підозрілі гриби, ягоди, трави та інші рослини.

  • НЕ брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання).

  • НЕ виготовляти багатокомпонентні страви, що не вимагають термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо) у непристосованих умовах.

  • НЕ використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з річок, озер, колодязів, підземних джерел тощо.

  • Для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану.

  • При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і прокип’ячена. Для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води.

  • Перед приготуванням їжі та перед її вживанням необхідно завжди мити руки з милом.

  • Постійно дотримуватись правил особистої гігієни. 

 

Пам’ятайте! У разі виявлення перших ознак харчового отруєння терміново зверніться до найближчої лікувальної установи.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора