Харчові отруєння. Пам`ятка для населення.
Харчові отруєння – це захворювання, які можуть бути викликані продуктами, отруйними за своєю природою, або хвороботворними мікробами.
Як правило перші симптоми отруєння з’являються протягом 2-6 годин після потрапляння в шлунок неякісних продуктів. Прогресування хвороби залежить від кількості спожитої їжі та стану здоров’я.
Однак до типових проявів харчового отруєння належать:
-
різкий біль у животі;
-
діарея;
-
нудота і блювання;
-
зневоднення організму;
-
відсутність апетиту та слабкість;
-
підвищення температури.
Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області надає прості правила профілактики, що допоможуть уникнути харчових отруєнь і зберегти Ваше здоров’я:
-
НЕ купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб. Купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції.
-
НЕ вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх якості та з простроченими термінами споживання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін.
-
НЕ вживати незнайомі та підозрілі гриби, ягоди, трави та інші рослини.
-
НЕ брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання).
-
НЕ виготовляти багатокомпонентні страви, що не вимагають термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо) у непристосованих умовах.
-
НЕ використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з річок, озер, колодязів, підземних джерел тощо.
-
Для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану.
-
При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і прокип’ячена. Для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води.
-
Перед приготуванням їжі та перед її вживанням необхідно завжди мити руки з милом.
-
Постійно дотримуватись правил особистої гігієни.
Пам’ятайте! У разі виявлення перших ознак харчового отруєння терміново зверніться до найближчої лікувальної установи.