Ботулізм: остерігайтесь консервованих, солених та в’ялених продуктів домашнього виготовлення.
На жаль, через війну багато з нас опинилися в умовах, коли доступу до свіжої і якісної їжі немає. Вознесенське районне управління ( Доманівка) ГУ ДПСС в Миколаївській області закликає з обережністю вживати зимову заготівлю та консерви.
Щоб вберегтися від ботулізму:
-
не купуйте консерви та інші продукти домашнього виготовлення з рук на вулицях та стихійних ринках;
-
уникайте споживання м’ясних та грибних консервів;
-
уникайте споживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;
-
не вживайте продукти, якщо сумніваєтесь у їх якості або не впевнені, що їх зберігали та/або транспортували належним чином.
Окрім того, не вживайте їжу з ємностей, які можуть нести ризик харчових отруєнь:
-
консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігалися більше року;
-
роздуті банки;
-
банки зі здутими кришками;
-
банки, в яких порушено герметичність;
-
банки, з яких відчувається дивний або неприємний запах.
Перші симптоми захворювання можуть виникнути вже через 2 години після споживання зараженої їжі, але найчастіше вони з’являються через 12–24 години. Бувають випадки, коли симптоми виникають і значно пізніше — наприклад, на четверту добу.
Симптоми ботулізму:
-
короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);
-
підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
-
ураження м’язів шиї та кінцівок;
-
порушення близького зору — ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;
-
сильно виражена сухість у роті;
-
важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
-
запаморочення.
У тяжких випадках людину турбує відчуття нестачі повітря, тягар у грудній клітці. Розвивається дихальна недостатність.
За найменшої підозри на ботулізм негайно зверніться до лікаря! Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості перебігу захворювання!