Прибузька сільська рада
Миколаївська область

 Проект рішення Прибузької  сільської  ради «Про встановлення місцевих  податків  та  зборів  на  території  Прибузької  сільської  ради  на  2021  рік»

Дата: 15.02.2022 11:50
Кількість переглядів: 1354

АНАЛІЗ РЕГУЛЯТОРНОГО ВПЛИВУ

 

НАЗВА АКТУ:  проект рішення Прибузької  сільської  ради «Про встановлення місцевих  податків  та  зборів  на  території  Прибузької  сільської  ради  на  2021  рік»

-- податок  на  нерухоме  майно,  відмінне  від  земельної  ділянки

 

Назва регуляторного органу –Прибузька  сільська   рада

            Підготовлений відповідно до вимог Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» та з урахуванням Методики проведення аналізу впливу регуляторного акту, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 11.03.2004 року № 308 зі змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 16.12.2015№1151.

 

1. Визначення проблеми, яку передбачається розв’язати шляхом державного регулювання

 

Рішенням Прибузької  сільської  ради від 26.06.2019 №1 «Про встановлення   місцевих  податків та  зборів  на  території  Прибузької  сільської  ради  на  2020  рік» установлені ставки податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, на 2020 рік та передбачено встановлення пільг з його сплати.

Виходячи з норм пункту 5 статті 2 та частини 1 статті 3Бюджетного кодексу України, бюджетний період для всіх бюджетів, що складають бюджетну систему України (однією зі складових якої є бюджети місцевого самоврядування), становить один календарний рік, що починається 01 січня кожного року й закінчується 31 грудня того ж року.

Органи місцевого самоврядування в рамках, визначених Бюджетним та Податковим кодексами України, мають кожного року ухвалювати рішення про встановлення місцевих податків і зборів на наступний рік для відповідного місцевого податку чи збору.

Відповідно до вимог ст. 266.4.2 Кодексу органи місцевого самоврядування до 25 грудня року, що передує звітному, подають відповідному контролюючому органу за місцезнаходженням об’єкта житлової та/або нежитлової нерухомості інформацію щодо ставок та наданих пільг юридичним та/або фізичним особам зі сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за формою, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 24 травня 2017 року №483 «Про затвердження форм типових рішень про встановлення ставок та пільг із сплати земельного податку та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки  (надалі – Постанова №483).

Питання залучення  343264грн. до місцевого бюджету у 2021 році пропонується вирішити шляхом ухвалення рішення сільської ради з урахуванням вимог чинного законодавства України та в межах повноважень, делегованих органаммісцевого самоврядування.

            Згідно зі статтею 12 ПКУ рішення про встановлення місцевих податків та зборів, ухвалені органами місцевого самоврядування на 2020 рік, мають бути надісланими в електронному вигляді в десятиденний строк з дня прийняття до контролюючого органу, у якому перебувають на обліку платники відповідних місцевих податків та зборів, але не пізніше 01 липня 2020 року, та офіційно оприлюднені до 15 липня 2020 року. Ураховуючи, що зазначені рішення є регуляторними актами та потребують реалізації процедур, передбачених Законом, розроблено проект регуляторного акта – рішення сільської ради  «Про встановлення  місцевих  податків  та  зборів  на  території  Прибузької сільської  ради  на  2021».

У цьому випадку причини виникнення проблеми – це безпосередня вимога чинного законодавства України, згідно з якою органи місцевого самоврядування кожного року ухвалюють рішення про місцеві податки та збори на наступний рік.

            Ухвалення рішення Прибузької  сільської  ради «Про встановлення місцевих  податків  та  зборів  на  території  Прибузької сільської  ради  на  2021», що набуде чинності з наступного бюджетного періоду – з 01 січня 2021 року, необхідне для прозорого ефективного встановлення ставок із сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, та пільг з його сплати, здійснення необхідного контролю за своєчасністю та повнотою проведення платежів.

          Надходження від сплати  податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, від юридичних та фізичних осіб в  Прибузькій  сільській  раді  склали : за 2018 рік – 254,128 тис.грн., у  2019 році – 326,224 тис.грн., у 2020 році очікується –326,300тис. грн., у 2021 році  планується– 343,264 тис. грн.

 

            Основні групи (підгрупи), на які впливає проблема, яку передбачається розв’язати шляхом державного регулювання – прийняттям цього проекту регуляторного акта:

 

Групи (підгрупи)

Так

Ні

 

1

2

3

Громадяни

Шляхом забезпечення умов для покращення рівня соціальної захищеності територіальної громади  за рахунок надання пільг та здійснення прогнозованих надходжень до місцевого бюджету а від сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, в розмірі 343,264 тис.грн., в тому числі від фізичних осіб – 82,370 тис. грн., що будуть спрямовані на фінансування бюджетних програм: соціальних, економічних, екологічних, розвитку підприємництва, у сфері адміністративних послуг, фінансування бюджетної сфери в галузях освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, житлово-комунального та дорожнього господарства, транспорту тощо

Не впливає на громадян, які не є власниками обєктів нерухомості

Держава.

Органи місцевого

самоврядування

До повноважень органів місцевого самоврядування віднесено право встановлювати ставки податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (стаття 266 Податкового кодексу України). Від запропонованого регулювання прогнозуються надходження податку до місцевого  бюджету  в сумі близько 343,264 тис. грн. (від суб’єктів господарювання (великих та суб’єктів малого підприємництва) –259,894 тис. грн., фізичних осіб – 83,370тис. грн.), які будуть спрямовані на фінансування бюджетних програм: соціальних, економічних, екологічних, розвитку підприємництва, у сфері адміністративних послуг тощо, фінансування бюджетної сфери в галузях освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, житлово-комунального та дорожнього господарства, транспорту тощо.

-

Суб’єкти господарювання,

у  тому  числі  суб’єк ти  малого  підприємництва

Впливає на суб’єктів господарювання, які мають у власності нерухомість. Від запро-понованого регулювання прогнозуються надходження податку до  місцевого  бюджету  понад  343,264 тис. грн., в тому числі від суб’єктів господарювання (великих та суб’єктів малого підприємництва) - 259,894тис. грн. Суб’єкти господарювання мають можливість прогнозованого планування фінансово-господарської діяльності, з урахуванням запропонованого регулювання

Не впливає на суб’єктів господа-рювання, які не є власниками обєктів нерухомості

 

 

Крім того, вказана проблема справляє вплив на 5,4 тис.членів територіальної громади , які розраховують на виконання соціальних програм, що фінансуються з місцевого бюджету.

Питання наповнення місцевого бюджету, у тому числі через установлення ставок податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є сферою загальних інтересів суб’єктів господарювання, органів місцевої влади й громади.

Ринкові механізми не можуть бути застосовані при адмініструванні податків. Доцільним є втручання держави шляхом делегування органам місцевого самоврядування повноважень з установлення ставок податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, на території сільської  ради та надання обґрунтованих додаткових пільг з його сплати певним категоріям власників об’єктів нерухомості, як це визначено ПКУ. Отже, установлення ставок та пільг податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, можливе лише шляхом ухвалення відповідного рішення сільської  ради.

Встановлення ставок податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, на території сільської  ради на 2021 рік необхідне у зв’язку з тим, що рішення   Прибузької  сільської ради від 26.06.2019 №1 «Про місцевих  податків  та  зборів  на  території  Прибузької сільської  ради  на  2020» регулює процеси сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки лише у 2020 році та відповідно до вимог пункту 10.2 статті 10, підпунктів 12.3.2, 12.3.4, 12.3.5 пункту 12.3 статті 12 ПКУ не може бути застосовано у 2021 році.

            Проект рішення Прибузької  сільської  ради «Про  встановлення місцевих  податків  та  зборів  на  території  Прибузької сільської  ради  на  2021» розроблено відповідно до форми, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 24.05. 2017 №483.           Ураховуючи соціально-економічну ситуацію в державі, розміри податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянкипропонується залишити на рівні, які діяли в 2019-2020 роках.

Згідно з підпунктом 266.2.2 пункту 266.2 статті 266 Кодексу не є об’єктами оподаткування:

- об’єкти житлової та нежитлової нерухомості, що перебувають у власності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, а також організацій, створених ними в установленому порядку (їх спільній власності),  що повністю утримуються за рахунок відповідного державного бюджету чи місцевого бюджету та є неприбутковими;

- об’єкти житлової та нежитлової нерухомості, розташовані в зонах відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення, визначені законом, у тому числі їх частки;

- будівлі дитячих будинків сімейного типу;

- гуртожитки;

- житлова нерухомість, непридатна для проживання, у тому числі у зв’язку з аварійним станом, визнана такою згідно з рішенням сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаної територіальної громади, що створена згідно із законом та перспективним планом формування територій громад;

- об’єкти житлової нерухомості, у тому числі їх частки, що належать дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, та особам з їх числа, визнаним такими відповідно до закону, дітям з інвалідністю, які виховуються одинокими матерями (батьками), але не більше одного такого об’єкта на дитину;

- об’єкти нежитлової нерухомості, які використовуються суб’єктами господарювання малого та середнього бізнесу, що провадять діяльність у малих архітектурних формах та на ринках;

- будівлі промисловості, зокрема виробничі корпуси, цехи, складські приміщення промислових підприємств;

- будівлі, споруди сільськогосподарських товаровиробників (юридичних та фізичних осіб), що віднесені до класу «Будівлі сільськогосподарського призначення, лісівництва та рибного господарства» (код 1271) Державного класифікатора  будівель та споруд ДК 018-2000 та не здаються їх власниками в оренду, лізинг, позичку;

- об’єкти житлової та нежитлової нерухомості, що перебувають у власності громадських організацій осіб з інвалідністю (з урахуванням вимог Закону України від 19 грудня 2017 року №2249-VII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України») та їх підприємств;

- об’єкти нерухомості, що перебувають у власності релігійних організацій, статути (положення) яких зареєстровано в установленому законом порядку, та використовуються виключно для забезпечення їх статутної діяльності, включаючи ті, у яких здійснюють діяльність засновані такими релігійними організаціями добродійні заклади (притулки, інтернати, лікарні тощо), крім об’єктів нерухомості, у яких здійснюється виробнича та/або господарська діяльність;

- будівлі  дошкільних  та  загальноосвітніх навчальних закладів незалежно

від форми власності та джерел фінансування, що використовуються для надання освітніх послуг;

- об’єкти  нежитлової нерухомості державних та комунальних дитячих санаторно-курортних закладів і закладів оздоровлення та відпочинку дітей, а також дитячих санаторно-курортних закладів і закладів оздоровлення й відпочинку дітей, що перебувають на балансі підприємств, установ та організацій, які є неприбутковими й унесені контролюючим органом до Реєстру неприбуткових установ та організацій. У разі виключення з Реєстру неприбуткових установ та організацій, декларація подається платником податку протягом 30 календарних днів з дня виключення, а податок сплачується, починаючи з місяця, наступного за місяцем, у якому відбулося виключення;

- об’єкти нежитлової нерухомості державних та комунальних центрів олімпійської підготовки, шкіл вищої спортивної майстерності, центрів фізичного здоров’я населення, центрів з розвитку фізичної культури і спорту осіб з інвалідністю, дитячо-юнацьких спортивних шкіл, а також центрів олімпійської підготовки, шкіл вищої спортивної майстерності, дитячо-юнацьких спортивних шкіл і спортивних споруд всеукраїнських фізкультурно-спортивних товариств, їх місцевих осередків та відокремлених підрозділів, що є неприбутковими й включені до Реєстру неприбуткових установ та організацій. У разі виключення таких установ і організацій з Реєстру неприбуткових установ та організацій, декларація подається платником податку протягом 30 календарних днів з дня виключення, а податок сплачується починаючи з місяця, наступного за місяцем, у якому відбулося виключення з Реєстру неприбуткових установ та організацій;

- об’єкти нежитлової нерухомості баз олімпійської та паралімпійської підготовки. Перелік таких баз затверджується Кабінетом Міністрів України;

- об’єкти житлової нерухомості, що належать багатодітним або прийомним сім’ям, у яких виховується п’ять та більше дітей.

Сфера дії визначеного регуляторного акта розповсюджується на вищезазначених платників податку, які є власниками об’єктів нерухомості, розташованих на території сільської  ради.

Відповідно до пункту 266.4.2 пункту 266.4 статті 266з 2015 року органам місцевого самоврядування надано право встановлювати пільги зі сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, не встановлені цим Кодексом. Ураховуючи зазначене, пільги зі сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, встановлюються на 2021 рік ПКУ та вказаним рішенням.

            Такі пільги, в частині звільнення від сплати податку:

            а) з об'єктів житлової та нежитлової нерухомості  - релігійні організації України - власники об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, статути (положення) яких зареєстровані у встановленому законом порядку, та використовуються для забезпечення діяльності, передбаченої такими статутами (положеннями);

          б) з об'єктів нежитлової нерухомості, а саме господарських (присадибних) будівель - допоміжних (нежитлових) приміщень, до яких належать сараї, хліви, гаражі, літні кухні, майстерні, вбиральні, погреби, навіси, котельні, бойлерні, трансформаторні підстанції тощо - фізичні особи;

          в) з об'єктів житлової та нежитлової нерухомості  - учасники АТО, сім’ї, члени яких загинули внаслідок участі в АТО, учасники бойових дій, чорнобильці та інваліди 1 групи.

 

Кожен податок є важливою складовою доходів бюджету, оскільки забезпечує внесок у його наповнення. Згідно з бюджетним законодавством податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є одним з джерел надходжень загального фонду бюджету міста, за рахунок якого утримуються бюджетні установи, що забезпечують надання послуг населенню в галузях освіти, охорони здоров'я, соціального захисту, культури, фізичної культури та спорту. Також фінансуються соціально важливі  цільові програми.

            Стабільність надходжень, що формують загальний фонд бюджету , дозволяє забезпечити безперебійну життєдіяльність громади в різних сферах, своєчасну виплату заробітної плати працівникам бюджетних установ та провести всі інші соціально важливі видатки, отримати всім мешканцям  суспільні послуги в тій чи іншій сфері, якими опікуються органи місцевого самоврядування.

 

2. Визначення цілей державного регулювання:

 

Проект рішення Прибузької  сільської ради спрямований на розв’язання завдання, визначеного в попередньому розділі аналізу регуляторного впливу.

Цілями державного регулювання є установлення ставок та пільг із сплати податку  на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки,  відповідно до вимог ПКУ, отримання до бюджету міста прогнозованих податкових надходжень у розмірі 343,264 тис.грн. (від суб’єктів господарювання (великих та суб’єктів малого підприємництва) –259,894 тис. грн., фізичних осіб – 83,370 тис. грн.), забезпечення виконання програм: соціальних, економічних, екологічних, розвитку підприємництва, у сфері адміністративних послуг тощо, фінансування бюджетної сфери в галузях освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, житлово-комунального та дорожнього господарства, транспорту тощо. 

Вимірювальними індикаторами досягнення цілей регулювання та зменшення масштабів проблеми є:

- кількісні: надходження коштів до бюджету міста від сплати податку  на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, від юридичних осіб у розмірі 259,894 тис.грн. та чисельність платників податку, на яких поширюватиметься регуляторний акт –64платника;

- часовий: дія регуляторного акта протягом року;

- якісний: забезпечення виконання міських цільових програм: соціальних, економічних, екологічних, розвитку підприємництва, у сфері адміністративних послуг тощо, фінансування бюджетної сфери в галузях освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, житлово-комунального та дорожнього господарства, транспорту тощо.

            Ухвалення рішення сприяє підвищенню рівня податкової дисципліни, ефективності контролю державної фіскальної служби в частині забезпечення своєчасних та в повному обсязі податкових надходжень до бюджету.

Дотримання правових аспектів буде виконано шляхом направлення:

- проекту до Миколаївського територіального відділення Антимонопольного комітету України як такого, що може вплинути на конкуренцію, зокрема щодо діяльності суб'єктів господарювання, установлення й зміни правил їх поведінки на ринку, або такого, що може призвести до недопущення, усунення, обмеження чи спотворення конкуренції на відповідних ринках (відповідно до статті 20 Закону України «Про Антимонопольний комітет України);

- копії ухваленого рішення про встановлення місцевих податків чи зборів у електронному вигляді в десятиденний строк з дня ухвалення до контролюючого органу, у якому перебувають на обліку платники відповідних місцевих податків та зборів, але не пізніше 01 липня року, що передує бюджетному періоду, у якому планується застосовування встановлюваних місцевих податків і зборів або змін до них (підпункт 12.3.3 пункту 12.3 статті 12 ПКУ).

 

Цілями регуляторного акта є:

            - установлення ставок податку  на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки,та пільг зі сплати податку  на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки;

            - отримання додаткового фінансового ресурсу для вирішення соціально-економічних питань розвитку , підвищення соціальних стандартів.

 

3. Визначення та оцінка всіх прийнятих альтернативних способів досягнення зазначених цілей

 

1.Під час розробки проекту регуляторного акта було розглянуто такі альтернативні способи досягнення визначених цілей:

 

Вид альтернативи

Опис альтернативи

 

1

2

Альтернатива 1

Установлення мінімальної ставки  податку на нерухоме майно, відмінне відземельної ділянки, від розміру мінімальної заробітної плати, установленої законом на 01 січня звітного (податкового) року, за 1 кв. м бази оподаткування (мінімальний розмір на законодавчому рівні не встановлено, тобто припускається, що його розмір  дорівнює 0)

Альтернатива неприйнятна. Наслідком є недоотримання надходжень до бюджету  коштів на прогнозованому рівні 343,264 тис. грн., що обмежить фінансування першочергових  видатків, які мають тенденцію до збільшення. Це пов’язано із зростанням заробітної плати працівників бюджетної сфери, підвищенням тарифів на енергоносії тощо. За 2018 рік надходження від податку склали 254,128 тис. грн. за 2019 рік –326,224 тис. грн., очікуване за 2020 рік – 326,300 тис.грн., прогнозовані від запропонованого регулювання – 343,264 тис.грн. Негативний вплив буде завдано територіальній громаді , оскільки відсутність надходжень до  бюджету  ставить  під   загрозу   фінансування соціально важливих місцевих цільових програм, бюджетної   сфери   в   галузях   освіти,    охорони здоров’я, соціального захисту населення, житло-во-комунального та дорожнього господарства, транспорту тощо

Альтернатива 2

Установлення максимальної ставки податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, 1,5% розміру мінімальної заробітної плати, установленої законом на 01 січня звітного (податкового) року, за 1 кв. м бази оподаткування

Альтернатива може бути прийнятною.

Установлення максимальної ставки податку для об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних та/або юридичних осіб, забезпечить надходження до бюджету, упорядкує відносини між органами місцевого самоврядування та громадянами, суб’єктами господарювання. Але, при цьому збільшується податкове навантаження на платників податку.

Вартість за 1 кв. м об’єкта оподаткування складатиме 70,85 грн., що в 15 разів більше ніж  у 2020 році.

 

 

 

 

2. Оцінка вибраних альтернативних способів досягнення цілей

 

Оцінка впливу на сферу інтересів держави

(органів місцевого самоврядування)

 

Вид альтернативи

Вигоди

Витрати

1

2

3

Альтернатива 1

Вигоди відсутні. Недоотримання надходжень до бюджету міста на прогнозованому рівні                   343,264 тис. грн.

 

Дія рішення Прибузької  сільської ради  від 26.06.2019 №1 «Про встановлення місцевих  податків  та  зборів  на  території  Прибузької сільської  ради  на  2020»  поширюється тільки на 2020 рік. На наступний бюджетний рік в  сільській  раді  відсутній регуляторний акт, що унеможливлює  нарахування та

2021  рік

Альтернатива 2

Прийняття нормативного акта органу місцевого самоврядування              з урахуванням вимог Кодексу. Збільшення надходжень до бюджету  від сплати податку               на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, які можливо направити для забезпечення фінансування соціально важливих  цільових програм, бюджетної сфери в галузях освіти, охорони здоровя, соціального захистуитлово-комунального та дорожнього господарства, транспорту тощо Прогнозовані надходження до бюджету   збільшаться в 9раз.

Витрати часу, матеріальних ресурсів для фіскальних органів на адміністрування податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки

Альтернатива 3

Удосконалення системи місцевого оподаткування; підвищення рівня використання економічних ресурсів; забезпечення надходжень до бюджету  від сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, що можуть бути спрямовані на виконання цільових програм: соціальних, економічних, екологічних, розвитку   підприємництва, електронного врядування, у сфері адміністративних послуг тощо, фінансування бюджетної сфери в галузях освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, житлово-комунального та дорожнього господарства, транспорту тощо

Витрати часу, матеріальних ресурсів для фіскальних органів на адміністрування земельного податку, відмінного від земельної ділянки, розмір яких залишається на рівні попередніх років

 

Оцінка впливу на сферу інтересів громадян

 

Вид альтернативи

Вигоди

Витрати

 

1

2

3

Альтернатива 1

Через відсутність регулювання, оскільки на законодавчому рівні не визначено розмір мінімальної ставки, громадяни не сплачують податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки

Витрати відсутні для громадян у частині сплати податку.

Однак, відсутня можливість додат-кового наповнення доходної час-тини бюджету  та відповідно, збільшення його видаткової частини для фінансування соціаль-но важливих міських цільових програм, бюджетної сфери в галу-зях освіти, охорони здоров’я, со-ціального захисту, житлово-кому-нального та дорожнього госпо-дарства, транспорту тощо. Місцевий  бюджет  недоотримає  82,370тис. грн.

 

Альтернатива 2

При прогнозованому надходженні до бюджету 82,370 є можливість збільшення видатків на фінансування соціально важливих  цільових програм, бюджетної сфери в галузях освіти, охорони здоров’я, соціального  захисту,  житлово-комунального та дорожнього господарства, транспорту тощо

Витрати громадян на сплату податку за максимально гранич-ним розміром його ставки, 1,5%.

За 1 кв. м житлової та нежитлової нерухомості, що перебуває у влас-ності фізичних осіб, сплачується податок у сумі 70,85 грн., що в середньому за житлову/нежитлову нерухомість більше в 15 разів в порівнянні з 2020 роком.

Альтернатива3

Альтернатива може бути прийнятною.

Прогнозні надходження від сплати податку понад 82,370 тис. грн., що надасть  можливість  фінансування соціально важливих міських цільових програм, бюджетної сфери в галузях освіти, охорони здоров’я, соціального  захисту,  житлово-комунального та дорожнього господарства, транспорту тощо

При сплаті податку не виділяється окрема зональність, ставки подат-ку не диференціюються.

За 1 кв. м житлової нерухомості, що перебуває у власності грома-дян, сплачується податок незалеж но від місця розташування об’єкта нерухомості – 4,72 грн. при ставці 0,1 % .

 

 

Оцінка впливу на сферу інтересів суб’єктів господарювання

 

            Кількість суб’єктів господарювання, на яких поширюється дія регуляторного акта, станом на 01.01.2020 складає:

Показник

Великі

Середні

Малі

Разом

Кількість суб’єктів господарювання, що підпадають під дію регулювання, одиниць 

4

0

60

64

Питома вага групи в загальній кількості, %

2%

0

98%

100%

 

 

Вид альтернативи

Вигоди

Витрати

 

1

2

3

Альтернатива 1

Унеможливлюється обрахування та сплата податку. Оскільки на зако-нодавчому рівні не визначено розміру мінімальної ставки. Через відсутність регулювання, яким визначаються розміри ставок податку на 2021 рік, вигоди для 64 платників податку

Відсутні витратив частині сплати податку. Тому відсутня можливість збільшення видатків для фінансування соціально важливих  цільових програм, бюджетної сфери в галузях освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, житлово-комуального та дорожнього господарства, транспорту тощо.Бюджет міста недоотримає343,264 тис. грн.

Альтернатива 2

Відсутні в частині сплати податку, оскільки збільшується податкове навантаження, розмір ставки податку. Але, при цьому є можливість збільшення видатків для фінансування соціально важливих  цільових програм, бюджетної сфери в галузях освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, житлово-комунального та дорожнього господарства, транспорту тощо

Прогнозовані надходження до бюджету міста від сплати податку –близько 15 млн. грн.

Часові витрати на отримання інформації щодо змін у оподаткуванні, інше; прямі матеріальні витрати на сплату податку суб’єктами господарювання, які підпадають під дію регулювання.

 

 

Альтернатива 3

Альтернатива може бути прийнятною. Податок сплачується в однаковому розмірі для всіх об’єктів нерухомості, незалежно від місць їх розташування.

Прогнозні надходження від сплати податку понад343,264 тис. грн.,від юридичних осіб та суб’єктів малого підприємництва 259,894тис. грн. та фізичних осіб – 83,370 тис. грн.), що надасть можливість фінансування соціально важливих міських цільових програм, бюджетної сфери в галузях освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, житлово-комунального та дорожнього господарства, транспорту тощо

Часові витрати на отримання інформації щодо змін у оподаткуванні, інше; прямі матеріальні витрати на сплату податку суб’єктами господарювання, які підпадають під дію регулювання. Прогнозні витрати при сплаті податку – понад 343,264тис.грн.

 

Примітка: при описі альтернатив використовувалися показники надходжень до бюджету від сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

 

 

4. Вибір найбільш оптимального альтернативного способу

досягнення цілей

 

Здійснено вибір оптимального альтернативного способу з урахуванням системи бальної оцінки ступеня досягнення визначених цілей.

Оцінка ступеня досягнення визначених цілей визначається за чотирибальною системою, де:

4 бали – цілі ухвалення регуляторного акта можуть бути досягнуті повною мірою (проблеми більше не буде);

3 бали – цілі ухвалення регуляторного акта можуть бути досягнуті майже  повною мірою (усіх важливих аспектів проблеми не буде);

2 бали – цілі ухвалення регуляторного акта можуть бути досягнуті частково (проблема значно зменшиться, але деякі важливі критичні її аспекти залишаться невирішеними);

1 бал – цілі ухвалення регуляторного акта не можуть бути досягнуті (проблема залишається).

 

Рейтинг

результативності (досягнення цілей під час вирішення проблеми)

Бал

результа-тивності

(за чотири-бальною системою оцінки)

Коментарі щодо присвоєння відповідного бала

 

1

2

3

Альтернатива 1

1

Відсутні витрати. З 01.01.2021  не встановлено розмір ставки податку, на законодавчому рівні не визначено мінімального розміру ставки, відповідно не нараховується та не сплачується податок. Наслідком є недоотримання надходжень до бюджету міста коштів на прогнозованому рівні 343,264тис. грн., що обмежить фінансування першочергових видатків, які мають тенденцію до збільшення. Це пов’язано із зростанням заробітної плати працівників бюджетної сфери, підвищенням тарифів на енергоносії тощо. Негативний вплив буде завдано територіальній громаді , оскільки відсутність надходжень до бюджету ставить під загрозу фінансування соціально важливих  цільових програм, бюджетної сфери в галузях освіти, охорони здоров’я, соціального захисту населення, житлово-комунального та дорожнього господарства, транспорту тощо

Альтернатива 2

2

Збільшується податкове навантаження на громадян, суб’єктів господарювання у зв’язку із збільшенням розміру ставки податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Не забезпечує рівне для всіх платників податку конкурентне середовище.

Прогнозні надходження до місцевого бюджету  складатимуть 343,264 тис.. грн., що дасть можливість збільшення видатків для фінансування заходів  соціально  важливих місцевихпрограм.

Альтернатива 3

4

Цілі ухвалення регуляторного акта будуть досягнуті повною  мірою. Ставки податку для об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних і  юридичних осіб, установлюються з повним дотриманням вимог Кодексу

 

Примітка: при описі альтернатив використовувалися показники надходжень до бюджету від сплати  податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

 

Рейтинг результативності

Вигоди (підсумок)

Витрати (підсумок)

Обґрунтування відповідного місця альтернативи

в рейтингу

 

1

2

3

4

Альтернатива 1

Вигода для всіх платників податку, оскільки, ними не сплачуватиметься податок на прогнозованому рівні 343,264тис. грн.

Недоотримання надходжень коштів до бюджету міста на прогнозованому рівні 343,264 тис.  грн.

Альтернатива не прийнятна – не досягаються цілі ухвалення акта.

Негативний вплив буде завдано територіальній громаді, оскільки відсутність надходжень до бюджету ставить під загрозу фінансування соціально важливих  цільових програм, бюджетної сфери в галузях освіти, охорони здоров’я, соціального захисту населення, житлово-комунального та дорожнього господарства, транспорту тощо 

Альтернатива 2

Прогнозовані надходження до бюджету  в сумі                    343,264 тис. грн. які забезпечать фінансування соціально важливих  цільових програм, бюджетної сфери в галузях освіти, охорони здоров’я, соціального захисту населення, житлово-комунального та дорожнього господарства, транспорту тощо

Витрати, пов’язані з виконанням вимог, установлених Законом України «Про засади державної регуляторної політики в сфері господарської діяльності»; витрати на адміністрування регуляторного акта органами державної влади; максимальне податкове навантаження на платників податку.

Прогнозована сплата податку в сумі 343,264 грн., що в 15 разів більше в порівнянні з 2020 роком

Альтернатива може бути прийнятною – досягаються цілі ухвалення акта.

Але, при цьому збільшується податкове навантаження на  платників податку в 15 разів, що може негативно вплинути на розвиток суб’єктів господарювання.

Альтернатива 3

Упорядкування відносин між сільською радою та суб’єктами господарювання й громадянами в частині встановлення ставок податку на нерухоме майно відмінне від земельної ділянки Прогнозовані надходження до  бюджету      у розмірі 343,264 тис. грн. від юридичних осіб та суб’єктів малого підприємництва 259,894тис. грн. та фізичних осіб – 83,370 тис. грн.)можуть бути використані на фінансування заходів, передбачених  бюджетом

Ставка податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, не збільшується. Тому, суб’єкти господарювання несуть витрати лише на ознайомлення з вимогами запропонованого регуляторного акта в сумі 530,46 грн.

Сприяє досягненню цілей регулювання, повністю вирішує проблему.

У рейтингу ре-зультативності альтернатива на першому місці

 

 

Примітка: при описі альтернатив використовувалися показники надходжень до бюджету від сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

 

 

Рейтинг

Аргументи щодо переваги обраної альтернативи/причини відмови від альтернативи

Оцінка ризику зовнішніх чинників на дію запропонованого регуляторного акта

 

 

1

2

3

Альтернатива 1

Унеможливлюється обрахування та сплата податку. Оскільки на законодавчому рівні не визначено розміру мінімальної ставки. Через відсутність регулювання, яким визначаються розміри ставок податку на 2021 рік, вигоди для платників податку

Відсутні витратив частині сплати податку. Тому відсутня можливість збільшення видатків для фінансування соціально важливих  цільових програм, бюджетної сфери в галузях освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, житлово-комунального та дорожнього господарства, транспорту тощо бюджет  недоотримає 343,264 тис.грн.

Альтернатива 2

Відсутні в частині сплати податку, оскільки збільшується податкове навантаження, розмір ставки податку. Але, при цьому є можливість збільшення видатків для фінансування соціально важливих  цільових програм, бюджетної сфери в галузях освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, житлово-комунального та дорожнього господарства, транспорту тощо .

Прогнозовані надходження до бюджету від сплати податку -15млн. грн.

Часові витрати на отримання інформації щодо змін у опо-даткуванні, інше; прямі мате-ріальні витрати на сплату податку суб’єктами господа-рювання, які підпадають під дію регулювання.

Платники порівняно з 2020 роком будуть у середньому сплачувати за житлову/ нежитлову нерухомість за 1 кв. м 70,85 грн., що в середньому більше в 15 разів.

 

Альтернатива 3

Альтернатива може бути прийнятною. Податок сплачується в однаковому розмірі для всіх об’єктів нерухомості, незалежно від місць їх розташування.

Прогнозні надходження від сплати податку понад 343,264 тис. грн. , що надасть можливість фінансування соціально важливих  цільових програм, бюджетної сфери в галузях освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, житлово-комунального та дорожнього господарства, транспорту тощо

Часові витрати на отримання інформації щодо змін у опо-даткуванні, інше; прямі мате-ріальні витрати на сплату податку суб’єктами господа-рювання, які підпадають під дію регулювання. Прогнозні витрати при сплаті податку – понад 343,264 тис. грн. від юридичних осіб та суб’єктів малого підприємництва 259,894 тис. грн. та фізичних осіб – 83,370 тис. грн.)

 

 

5.   Механізм  та  заходи,  які  забезпечать розв’язання  визначеної проблеми

 

Механізмом розв’язання вказаної вище проблеми є прийняття рішення Прибузькою  сільською  радою «Про встановлення  місцевих  податків  та  зборів  на  території  Прибузької  сільської  ради  на  2021  рік» відповідно до вимог чинного законодавства.

З метою підтримки малого підприємництва, сприяння самозайнятості населення,  створення  додаткових  робочих  місць  проєктом  пропонується залишити відсотковий розмір ставок податку на нерухоме майно, відмінне від земельного податку, на рівні 2019-2020 років.

Організаційні заходи для впровадження регулювання:

– розробка  проекту  регуляторного акту «Про встановлення  місцевих  податків  та  зборів  на  території  Прибузької  сільської  ради  на  2021  рік»   та обговорення його на засіданнях постійних комісій сільської ради з метою дотримання принципів державної регуляторної політики;

- оприлюднення проекту регуляторного акту разом з аналізом регуляторного впливу у мережі Інтернет з метою отримання зауважень та пропозицій щодо ставок податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки;

-   розгляд  винесених  з  боку  суб’єктів  підприємницької  діяльності пропозицій та зауважень;

 -  направлення  до  уповноваженого  органу  для  підготовки  у встановленому  Кабінетом  Міністрів  України  порядку  пропозицій   щодо удосконалення проекту відповідно до принципів державної регуляторної політики;

– прийняття   проекту  регуляторного  акта  Про встановлення  місцевих  податків  та  зборів  на  території  Прибузької  сільської  ради  на  2021  рік» на сесії сільської ради;

–  оприлюднення  даного  регуляторного  акта  у  засобах  масової інформації;

– здійснення  моніторингу  надходжень  до  місцевого  бюджету коштів від цього податку.

Таким  чином,  впровадження  регуляторного  акта  забезпечить дотримання норм чинного податкового законодавства як органами фіскальної служби,  органами  місцевого  самоврядування,  так  і  суб’єктами господарювання (в т.ч. фізичними особами-підприємцями) та фізичними особами, які сплачують з податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, у порядку та на умовах, визначених Кодексом і цим рішенням, з одночасним веденням спрощеного обліку та звітності.

 

6.Оцінка  виконання  вимог  регуляторного  акта  залежно  від ресурсів, якими розпоряджаються органи місцевого самоврядування, фізичні та юридичні особи, які повинні проваджувати або виконувати ці вимоги

           

ВИТРАТИ
на одного суб’єкта господарювання великого й середнього підприємництва, що виникають внаслідок дії регуляторного акта

№з/п

Витрати

2021рік

 

1

2

3

1

Витрати на придбання основних фондів, обладнання та приладів, сервісне обслуговування, навчання/підвищення кваліфікації персоналу тощо, грн.

Додаткових витрат не передбачено

2

Податки та збори (зміна розміру податків/зборів, виникнення необхідності у сплаті податків/зборів), грн. (в середньому на 1 платника)*

186805,0

3

Витрати, пов’язані з веденням обліку, підготовкою та поданням звітності до органів державної фіскальної служби, грн.

Додаткових витрат не передбачено

4

Витрати, пов’язані з адмініструванням заходів державного нагляду (контролю) (перевірок, штрафних санкцій, виконання рішень/приписів тощо), грн.

Формула: витрати часу на адміністрування заходів державного нагляду (контролю) Х вартість часу працівника контролюючого органу (заробітна плата) (0,5 год. х 28,45 грн. = 14,23 грн.)**

14,23

5

Витрати на отримання адміністративних (дозволів, ліцензій, сертифікатів, атестатів, погоджень, висновків, проведення незалежних/ обов’язкових експертиз, сертифікації, атестації тощо) та інших послуг (проведення наукових, інших експертиз, страхування тощо), грн.

Додаткових витрат не передбачено

6

Витрати на оборотні активи (матеріали, канцелярські товари тощо), грн.

Додаткових витрат не передбачено

7

Витрати, пов’язані з наймом додаткового персоналу, грн.

Додаткових витрат не передбачено

8

Інше (уточнити), грн.

Процедури отримання первинної інформації про вимоги регулювання.

Формула: витрати часу на отримання інформації про регулювання Х вартість часу суб’єкта господарювання (заробітна плата) (0,5 год.х28,45 грн. = 1,38 грн.)**

14,23

9

РАЗОМ (сума рядків: 1 + 2 + 3 + 4 + 5 + 6 + 7+8), грн.

186833,46

10

Кількість суб’єктів господарювання великого та  середнього підприємництва, на яких буде поширено регулювання, одиниць

1

11

Сумарні витрати суб’єктів господарювання великого та середнього підприємництва на виконання регулювання (вартість регулювання) (рядок 9 х рядок 10), грн.

186833,46

 

Для розрахунку витрат використовується мінімальний розмір заробітної плати4 723 грн.,у погодинному розмірі - 4 723 грн. / 166 год. = 28,45 грн/год.

 

Розрахунок відповідних витрат на одного суб’єкта господарювання

Вид витрат

2021рік

Витрати на придбання основних фондів, обладнання та приладів, сервісне обслуговування, навчання/ підвищення кваліфікації персоналу тощо

Додаткових витрат не передбачено

 

Вид витрат

Витрати на сплату податків та зборів (змінених/нововведених) (за рік), грн.

  Податки та збори (зміна розміру податків/зборів, виникнення необхідності в сплаті податків/ зборів)

186805,0

 

Згідно з розрахунком витрат суб’єктів господарювання на податки та збори загальний розміррічних витрат суб’єктів господарювання великого й середнього підприємництва становить   186805,0грн., а в розрахунку на одного суб’єкта 186805,0 грн.

 

Вид витрат

Витрати часу на адміністрування заходів державного нагляду (контролю) (за рік)

Витрати на оплату часу на адміністрування заходів державного нагляду (контролю) (за рік)

Витрати на оплату штрафних санкцій та усунення виявлених порушень (за рік)

Разом на 2021рік

 

1

2

3

4

5

Витрати, пов’язані з адмініструванням заходів державного нагляду (контролю) (перевірок, штрафних санкцій, виконання рішень/приписів тощо), грн.:*

4 723 грн.** (мінімальна зарплата): 166 год.в мі-    сяць = 28,45 грн.;

0,5 год.*** х28,45 грн. = 14,23 грн.

0,5

28,45

Додаткових витрат не передбачено

14,23

 

*Вартість витрат, пов’язаних з адмініструванням заходів державного нагляду (контролю), визначається шляхом множення фактичних витрат часу персоналу на заробітну плату спеціаліста відповідної кваліфікації.

**Для розрахунку витрат використовується мінімальний розмір заробітної платина 2020 рік

***Орієнтовний розмір витрат часу, пов’язаних з адмініструванням заходів державного нагляду (контролю), становить 0,5 годин на процедуру .

 

Вид витрат

Витрати часу на ознайомлення з ви-могами державного регулювання, год.

Витрати на оплату часу на ознайомлення з вимогамидержавного регулювання, грн.

Разом на 2021рік

 

Витрати, пов’язані з ознайом-ленням з вимогами державного регулювання, грн.:*

27,54 грн. = 4 407 грн.** (мінімальна зарплата) : 160 год.в місяць;

0,5 год.х 27,54 грн. = 13,77грн.

0,5

28,45

14,23

 

*Вартість витрат, пов’язаних з ознайомленням з вимогами державного регулювання, визначається шляхом множення фактичних витрат часу персоналу на заробітну плату спеціаліста відповідної кваліфікації.

**Для розрахунку витрат використовується орієнтовний мінімальний розмір заробітної плати(лист Міністерства фінансів України від 03.08.2018 №05110-14-21/20720).

 

Вид витрат

Витрати на проходження відповідних процедур (витрати часу, витрати на експертизи тощо)

Витрати без-посередньо на отримання дозволів, ліцензій, сертифікатів, страхових полісів

Разом на 2021рік

Витрати на отримання адміністративних (дозволів, ліцензій, сертифікатів, атестатів, погоджень, висновків, проведення незалежних/обов’язкових експертиз, сертифікації, атестації тощо) та інших послуг (проведення наукових, інших експертиз, страхування тощо)

Податок не є новим, додаткових витрат не передбачено

Податок не є новим, додаткових витрат не передбачено

Податок не є новим, додаткових витрат не передбачено

 

Вид витрат

На 2021рік

Витрати на оборотні активи (матеріали, канцелярські товари тощо)

Додаткових витрат не передбачено

 

Вид витрат

Витрати на оплату праці додатково найманого персоналу (за рік)

Витрати, пов’язані з наймом додаткового персоналу

Додаткових витрат не передбачено

 

Питома вага суб’єктів малого підприємництва (мікро) у загальній кількості суб’єктів господарювання, на яких поширюється дія регуляторного  акта,  складає  91 відсотка.  У  зв’язку  з  тим,  що  питома  вага суб’єктів  малого  підприємництва  в  загальній  кількості  суб’єктів господарювання, на яких поширюється дія регуляторного акта, перевищує 10%, здійснено розрахунок на запровадження державного регулювання для суб’єктів малого підприємництва (додаток до аналізу впливу регуляторного акта (Тест малого підприємництва( М-Тест)).

 

7.Обгрунтування запропонованого строку дії регуляторного акта

Строк дії регуляторного акта з 1 січня по 31 грудня 2021 року.

Регуляторний акт має обмежений строк дії, що обумовлено чинністю існуючої  правової  бази  вищого  рівня  та  може  бути  переглянутий  чи скасований при її зміні.

8.Визначення показників результативності дії регуляторного акта

Для  визначення  результативності  цього  регуляторного  акта пропонується встановити такі статистичні показники:

- кількість платників  податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, осіб;

- розмір надходжень  податку на нерухоме мано, відмінне від земельної ділянки, до бюджету міста, грн.;

- розмір коштів і час, що витрачаються суб’єктами господарювання, пов’язаними з виконанням вимог акта;

-  рівень  поінформованості  суб’єктів  господарювання  з  основних положень акта  (оприлюднення рішення про встановлення податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки в друкованих і електронних ЗМІ територіальної громади ).

Для визначення ступеня досягнення очікуваних результатів та цілей регулювання слід застосувати прогнозні показники результативності.

Прогнозні значення статистичних показників:

                                         

Назва показника

2020 рік

Кількість платників податку, осіб

64

Розмір надходжень податку до бюджету міста, тис.грн.

661,6

Розмір  коштів  і  час,  що  витрачаються  суб’єктамигосподарювання,  пов’язаними  з  виконанням  вимог  акта**,тис.грн./годин

 

701,0 /2,6

 

Рівень  поінформованості  суб’єктів  господарювання  зосновних положень акта,%

100%

*Кількість платників за даними Южноукраїнського управління  Головного управління ДФС у Миколаївській області

**Розмір коштів, що витрачатимуться суб’єктами господарювання – фізичними особами, пов’язаний  з  виконанням  вимог  акта,  може  бути  змінений,  якщо  зміниться  розмір мінімальної заробітної плати.

9. Заходи, за допомогою яких буде здійснюватися відстеження результативності регуляторного акта

Базове  відстеження  результативності  регуляторного  акта  буде здійснюватись  після  набрання  чинності  цим  регуляторним  актом  шляхом статистичного аналізу показників податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Повторне відстеження буде здійснюватись за  один  місяці  до  дня закінчення визначеного строку дії регуляторного акта.

З огляду на показники  результативності, визначені у попередньому розділі  аналізу  регуляторного  акта,  відстеження  результативності  цього регуляторного  акта  буде  здійснюватися  статистичним   та  соціологічним методами.

 

 

 

VI. ТЕСТ   малого підприємництва (М-Тест)

 

1. Консультації з представниками мікро- та малого підприємництва щодо оцінки впливу регулювання:

 

консультації щодо визначення впливу запропонованого регулювання на суб’єктів малого підприємництва та визначення детального переліку процедур, виконання яких необхідно для здійснення регулювання, проведено розробником у період з 02.03.2020  по31.03.2020.

 

 Порядковий номер

Вид консультації (публічні консультації прямі (круглі столи, наради, робочі зустрічі тощо), інтернетконсультації прямі (інтернетфоруми, соціальні мережі тощо), запити (до підприємців, експертів, науковців тощо)

 

Кількість учасників консультацій, осіб

Основні результати консультацій (опис)

1.

Розробником проведено робочі зустрічі з представниками малого підприємництва

5

Ознайомлення представників малого бізнесу з запропонованими розмірами податків. Не отримано негативних відгуків.

2.

Запити до підприємців

8

Доцільність ухвалення рішення про

встановлення ставок

 податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, для

суб’єктів малого під-приємництва із

залишенням ставок

на рівні 2020 року;

підтвердження

розміру непрямих

витрат суб’єктів господарювання на виконання вимог регулювання.

 

2. Вимірювання впливу регулювання на суб’єктів малого підприємництва (мікро- та малі):

 Вимірювання впливу регулювання на суб’єктів малого підприємництва (мікро- та

малі):

кількість суб’єктів малого підприємництва, на яких поширюється регулювання: 64 ;

(відповідно до таблиці «Оцінка впливу на сферу інтересів суб’єктів господарювання» додатка 1 до Методики проведення аналізу впливу регуляторного акта).

 

 

3. Розрахунок витрат суб’єктів малого підприємництва на виконання вимог регулювання:

 Порядковий номер

Найменування оцінки

У перший рік (стартовий рік впровадження регулювання)

Періодичні (за наступний рік)

Витрати за
п’ять років

Оцінка “прямих” витрат суб’єктів малого підприємництва на виконання регулювання

1

Придбання необхідного обладнання (пристроїв, машин, механізмів)

-

-

-

2

Процедури повірки та/або постановки на відповідний облік у визначеному органі державної влади чи місцевого самоврядування

 

-

 

-

 

-

3

Процедури експлуатації обладнання (експлуатаційні витрати - витратні матеріали)

-

-

-

4

Процедури обслуговування обладнання (технічне обслуговування)

 

-

 

-

 

-

5

Інші процедури (уточнити), грн: Сплата  одним підприємцем :

Касове обслуговування

Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної діялнки

 

7грн.*12 мес.=84

7536,5

-

-

6

Разом, гривень

Формула:

(сума рядків 1 + 2 + 3 + 4 + 5)

84 грн.+10502 грн.=

7620,5

-

-

7

Кількість суб’єктів господарювання, що повинні виконати вимоги регулювання, од.                       

 

 

63

-

-

8

Сумарно, гривень

474800(податок)+5292(касове обслуговування) =480092

-

-

Оцінка вартості адміністративних процедур суб’єктів малого підприємництва щодо виконання регулювання та звітування

Розмір мінімальної заробітної плати 4723 грн., у погодинному розмірі  – 28,45 гривні  (4723 грн./166год/міс.)

9

Процедури отримання первинної інформації про вимоги регулювання

Формула:
витрати часу на отримання інформації про регулювання, отримання необхідних форм та заявок Х вартість часу суб'єкта малого підприємництва (заробітна плата) Х оціночна кількість форм

0,5год. х 28,45грн.х1 =

14,23грн.

-

-.

10

Процедури організації виконання вимог регулювання

Формула:
витрати часу на розроблення та впровадження внутрішніх для суб'єкта малого підприємництва процедур на впровадження вимог регулювання Х вартість часу суб'єкта малого підприємництва (заробітна плата) Х оціночна кількість внутрішніх процедур

0,5год. х 28,45грн. х1 =14,23грн.

 

-

11

Процедури офіційного звітування

Формула:
витрати часу на отримання інформації про порядок звітування щодо регулювання, отримання необхідних форм та визначення органу, що приймає звіти та місця звітності + витрати часу на заповнення звітних форм + витрати часу на передачу звітних форм (окремо за засобами передачі інформації з оцінкою кількості суб'єктів, що користуються формами засобів - окремо електронна звітність, звітність до органу, поштовим зв'язком тощо) + оцінка витрат часу на корегування (оцінка природного рівня помилок)) Х вартість часу суб'єкта малого підприємництва (заробітна плата) Х оціночна кількість оригінальних звітів Х кількість періодів звітності за рік

(0,5год.+0,5год.+ 0,1год.+0,5год.) х

28,45грн.х1х12

=512,1 грн.

 

-

-.

 

12

Процедури щодо забезпечення процесу перевірок

Формула:
витрати часу на забезпечення процесу перевірок з боку контролюючих органів Х вартість часу суб'єкта малого підприємництва (заробітна плата) Х оціночна кількість перевірок за рік

Відсутні

-

-

13

Інші процедури (уточнити)

-

-

-

14

Разом, гривень

540,56

Х

-

15

Кількість суб’єктів малого підприємництва, що повинні виконати вимоги регулювання, одиниць

63

 

 

16

Сумарно, гривень

 

34055,28

Х

        -

 

3. Бюджетні  витрати  на  адміністрування  регулювання  суб'єктів  малогопідприємництва

Бюджетні  витрати  на  адміністрування  регулювання  суб’єктів  малого підприємництва  не  підлягають  розрахунку,  оскільки  встановлені  нормами Податкового  кодексу  України.  Органи  місцевого  самоврядування  наділені повноваженнями  лише  встановлювати  ставки  місцевих  податків  (зборів),  не змінюючи  порядок  їх  обчислення,  сплати  та  інші  адміністративні  процедури.

Прийняття цього регуляторного акта не передбачає утворення нового виконавчого органу (або нового структурного підрозділу діючого органу).

4. Розрахунок сумарних витрат суб’єктів малого підприємництва, що виникають на виконання вимог регулювання

 

Порядковий номер

Показник

Перший рік регулювання (стартовий)

За п’ять років

1

Оцінка “прямих” витрат суб’єктів малого підприємництва на виконання регулювання

480092 грн.  в т. ч.  податок  474800 грн.

-

2

Оцінка вартості адміністративних процедур для суб’єктів малого підприємництва щодо виконання регулювання та звітування

34055,28грн.

-

3

Сумарні витрати малого підприємництва на виконання запланованого  регулювання

514147,25 грн.            в т. ч.  податок  474800 грн.

-

4

Бюджетні витрати  на адміністрування регулювання суб’єктів малого підприємництва

0

-

5

Сумарні витрати на виконання запланованого регулювання

514147,25 грн.            в т. ч.  податок  474800 грн

 

 

5.    Розроблення коригуючих (пом’якшувальних) заходів для малого підприємництва щодо запропонованого регулювання.

 Пом’якшувальними заходами для суб’єктів малого підприємництва можуть бути:

- спрощення адміністративних процедур з виконання регулювання;

- встановлення зменшених ставок податків та зборів.

Чинне податкове законодавство передбачає пряме регулювання питань порядку, строків, звітування та сплати податку на нерухоме майно відмінне від земельної ділянки (визначаються виключно нормами Податкового кодексу України). Таким чином, сільська рада не має повноважень щодо встановлення пом’якшувальних заходів з адміністративних процедур з регулювання.

 

Відповідно до податкового законодавства до повноважень органів місцевого самоврядування належить встановлення ставок місцевих податків і зборіву межах встановлених Податковим кодексом України.

 

 

 

 

 

АНАЛІЗ РЕГУЛЯТОРНОГО ВПЛИВУ

 

НАЗВА АКТУ:  проект рішення Прибузької  сільської  ради «Про встановлення місцевих  податків  та  зборів  на  території  Прибузької  сільської  ради  на  2021  рік»

-- податок  на  нерухоме  майно,  відмінне  від  земельної  ділянки

 

Назва регуляторного органу –Прибузька  сільська   рада

            Підготовлений відповідно до вимог Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» та з урахуванням Методики проведення аналізу впливу регуляторного акту, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 11.03.2004 року № 308 зі змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 16.12.2015№1151.

 

1. Визначення проблеми, яку передбачається розв’язати шляхом державного регулювання

 

Рішенням Прибузької  сільської  ради від 26.06.2019 №1 «Про встановлення   місцевих  податків та  зборів  на  території  Прибузької  сільської  ради  на  2020  рік» установлені ставки податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, на 2020 рік та передбачено встановлення пільг з його сплати.

Виходячи з норм пункту 5 статті 2 та частини 1 статті 3Бюджетного кодексу України, бюджетний період для всіх бюджетів, що складають бюджетну систему України (однією зі складових якої є бюджети місцевого самоврядування), становить один календарний рік, що починається 01 січня кожного року й закінчується 31 грудня того ж року.

Органи місцевого самоврядування в рамках, визначених Бюджетним та Податковим кодексами України, мають кожного року ухвалювати рішення про встановлення місцевих податків і зборів на наступний рік для відповідного місцевого податку чи збору.

Відповідно до вимог ст. 266.4.2 Кодексу органи місцевого самоврядування до 25 грудня року, що передує звітному, подають відповідному контролюючому органу за місцезнаходженням об’єкта житлової та/або нежитлової нерухомості інформацію щодо ставок та наданих пільг юридичним та/або фізичним особам зі сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за формою, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 24 травня 2017 року №483 «Про затвердження форм типових рішень про встановлення ставок та пільг із сплати земельного податку та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки  (надалі – Постанова №483).

Питання залучення  343264грн. до місцевого бюджету у 2021 році пропонується вирішити шляхом ухвалення рішення сільської ради з урахуванням вимог чинного законодавства України та в межах повноважень, делегованих органаммісцевого самоврядування.

            Згідно зі статтею 12 ПКУ рішення про встановлення місцевих податків та зборів, ухвалені органами місцевого самоврядування на 2020 рік, мають бути надісланими в електронному вигляді в десятиденний строк з дня прийняття до контролюючого органу, у якому перебувають на обліку платники відповідних місцевих податків та зборів, але не пізніше 01 липня 2020 року, та офіційно оприлюднені до 15 липня 2020 року. Ураховуючи, що зазначені рішення є регуляторними актами та потребують реалізації процедур, передбачених Законом, розроблено проект регуляторного акта – рішення сільської ради  «Про встановлення  місцевих  податків  та  зборів  на  території  Прибузької сільської  ради  на  2021».

У цьому випадку причини виникнення проблеми – це безпосередня вимога чинного законодавства України, згідно з якою органи місцевого самоврядування кожного року ухвалюють рішення про місцеві податки та збори на наступний рік.

            Ухвалення рішення Прибузької  сільської  ради «Про встановлення місцевих  податків  та  зборів  на  території  Прибузької сільської  ради  на  2021», що набуде чинності з наступного бюджетного періоду – з 01 січня 2021 року, необхідне для прозорого ефективного встановлення ставок із сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, та пільг з його сплати, здійснення необхідного контролю за своєчасністю та повнотою проведення платежів.

          Надходження від сплати  податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, від юридичних та фізичних осіб в  Прибузькій  сільській  раді  склали : за 2018 рік – 254,128 тис.грн., у  2019 році – 326,224 тис.грн., у 2020 році очікується –326,300тис. грн., у 2021 році  планується– 343,264 тис. грн.

 

            Основні групи (підгрупи), на які впливає проблема, яку передбачається розв’язати шляхом державного регулювання – прийняттям цього проекту регуляторного акта:

 

Групи (підгрупи)

Так

Ні

 

1

2

3

Громадяни

Шляхом забезпечення умов для покращення рівня соціальної захищеності територіальної громади  за рахунок надання пільг та здійснення прогнозованих надходжень до місцевого бюджету а від сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, в розмірі 343,264 тис.грн., в тому числі від фізичних осіб – 82,370 тис. грн., що будуть спрямовані на фінансування бюджетних програм: соціальних, економічних, екологічних, розвитку підприємництва, у сфері адміністративних послуг, фінансування бюджетної сфери в галузях освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, житлово-комунального та дорожнього господарства, транспорту тощо

Не впливає на громадян, які не є власниками обєктів нерухомості

Держава.

Органи місцевого

самоврядування

До повноважень органів місцевого самоврядування віднесено право встановлювати ставки податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (стаття 266 Податкового кодексу України). Від запропонованого регулювання прогнозуються надходження податку до місцевого  бюджету  в сумі близько 343,264 тис. грн. (від суб’єктів господарювання (великих та суб’єктів малого підприємництва) –259,894 тис. грн., фізичних осіб – 83,370тис. грн.), які будуть спрямовані на фінансування бюджетних програм: соціальних, економічних, екологічних, розвитку підприємництва, у сфері адміністративних послуг тощо, фінансування бюджетної сфери в галузях освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, житлово-комунального та дорожнього господарства, транспорту тощо.

-

Суб’єкти господарювання,

у  тому  числі  суб’єк ти  малого  підприємництва

Впливає на суб’єктів господарювання, які мають у власності нерухомість. Від запро-понованого регулювання прогнозуються надходження податку до  місцевого  бюджету  понад  343,264 тис. грн., в тому числі від суб’єктів господарювання (великих та суб’єктів малого підприємництва) - 259,894тис. грн. Суб’єкти господарювання мають можливість прогнозованого планування фінансово-господарської діяльності, з урахуванням запропонованого регулювання

Не впливає на суб’єктів господа-рювання, які не є власниками обєктів нерухомості

 

 

Крім того, вказана проблема справляє вплив на 5,4 тис.членів територіальної громади , які розраховують на виконання соціальних програм, що фінансуються з місцевого бюджету.

Питання наповнення місцевого бюджету, у тому числі через установлення ставок податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є сферою загальних інтересів суб’єктів господарювання, органів місцевої влади й громади.

Ринкові механізми не можуть бути застосовані при адмініструванні податків. Доцільним є втручання держави шляхом делегування органам місцевого самоврядування повноважень з установлення ставок податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, на території сільської  ради та надання обґрунтованих додаткових пільг з його сплати певним категоріям власників об’єктів нерухомості, як це визначено ПКУ. Отже, установлення ставок та пільг податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, можливе лише шляхом ухвалення відповідного рішення сільської  ради.

Встановлення ставок податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, на території сільської  ради на 2021 рік необхідне у зв’язку з тим, що рішення   Прибузької  сільської ради від 26.06.2019 №1 «Про місцевих  податків  та  зборів  на  території  Прибузької сільської  ради  на  2020» регулює процеси сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки лише у 2020 році та відповідно до вимог пункту 10.2 статті 10, підпунктів 12.3.2, 12.3.4, 12.3.5 пункту 12.3 статті 12 ПКУ не може бути застосовано у 2021 році.

            Проект рішення Прибузької  сільської  ради «Про  встановлення місцевих  податків  та  зборів  на  території  Прибузької сільської  ради  на  2021» розроблено відповідно до форми, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 24.05. 2017 №483.           Ураховуючи соціально-економічну ситуацію в державі, розміри податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянкипропонується залишити на рівні, які діяли в 2019-2020 роках.

Згідно з підпунктом 266.2.2 пункту 266.2 статті 266 Кодексу не є об’єктами оподаткування:

- об’єкти житлової та нежитлової нерухомості, що перебувають у власності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, а також організацій, створених ними в установленому порядку (їх спільній власності),  що повністю утримуються за рахунок відповідного державного бюджету чи місцевого бюджету та є неприбутковими;

- об’єкти житлової та нежитлової нерухомості, розташовані в зонах відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення, визначені законом, у тому числі їх частки;

- будівлі дитячих будинків сімейного типу;

- гуртожитки;

- житлова нерухомість, непридатна для проживання, у тому числі у зв’язку з аварійним станом, визнана такою згідно з рішенням сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаної територіальної громади, що створена згідно із законом та перспективним планом формування територій громад;

- об’єкти житлової нерухомості, у тому числі їх частки, що належать дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, та особам з їх числа, визнаним такими відповідно до закону, дітям з інвалідністю, які виховуються одинокими матерями (батьками), але не більше одного такого об’єкта на дитину;

- об’єкти нежитлової нерухомості, які використовуються суб’єктами господарювання малого та середнього бізнесу, що провадять діяльність у малих архітектурних формах та на ринках;

- будівлі промисловості, зокрема виробничі корпуси, цехи, складські приміщення промислових підприємств;

- будівлі, споруди сільськогосподарських товаровиробників (юридичних та фізичних осіб), що віднесені до класу «Будівлі сільськогосподарського призначення, лісівництва та рибного господарства» (код 1271) Державного класифікатора  будівель та споруд ДК 018-2000 та не здаються їх власниками в оренду, лізинг, позичку;

- об’єкти житлової та нежитлової нерухомості, що перебувають у власності громадських організацій осіб з інвалідністю (з урахуванням вимог Закону України від 19 грудня 2017 року №2249-VII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України») та їх підприємств;

- об’єкти нерухомості, що перебувають у власності релігійних організацій, статути (положення) яких зареєстровано в установленому законом порядку, та використовуються виключно для забезпечення їх статутної діяльності, включаючи ті, у яких здійснюють діяльність засновані такими релігійними організаціями добродійні заклади (притулки, інтернати, лікарні тощо), крім об’єктів нерухомості, у яких здійснюється виробнича та/або господарська діяльність;

- будівлі  дошкільних  та  загальноосвітніх навчальних закладів незалежно

від форми власності та джерел фінансування, що використовуються для надання освітніх послуг;

- об’єкти  нежитлової нерухомості державних та комунальних дитячих санаторно-курортних закладів і закладів оздоровлення та відпочинку дітей, а також дитячих санаторно-курортних закладів і закладів оздоровлення й відпочинку дітей, що перебувають на балансі підприємств, установ та організацій, які є неприбутковими й унесені контролюючим органом до Реєстру неприбуткових установ та організацій. У разі виключення з Реєстру неприбуткових установ та організацій, декларація подається платником податку протягом 30 календарних днів з дня виключення, а податок сплачується, починаючи з місяця, наступного за місяцем, у якому відбулося виключення;

- об’єкти нежитлової нерухомості державних та комунальних центрів олімпійської підготовки, шкіл вищої спортивної майстерності, центрів фізичного здоров’я населення, центрів з розвитку фізичної культури і спорту осіб з інвалідністю, дитячо-юнацьких спортивних шкіл, а також центрів олімпійської підготовки, шкіл вищої спортивної майстерності, дитячо-юнацьких спортивних шкіл і спортивних споруд всеукраїнських фізкультурно-спортивних товариств, їх місцевих осередків та відокремлених підрозділів, що є неприбутковими й включені до Реєстру неприбуткових установ та організацій. У разі виключення таких установ і організацій з Реєстру неприбуткових установ та організацій, декларація подається платником податку протягом 30 календарних днів з дня виключення, а податок сплачується починаючи з місяця, наступного за місяцем, у якому відбулося виключення з Реєстру неприбуткових установ та організацій;

- об’єкти нежитлової нерухомості баз олімпійської та паралімпійської підготовки. Перелік таких баз затверджується Кабінетом Міністрів України;

- об’єкти житлової нерухомості, що належать багатодітним або прийомним сім’ям, у яких виховується п’ять та більше дітей.

Сфера дії визначеного регуляторного акта розповсюджується на вищезазначених платників податку, які є власниками об’єктів нерухомості, розташованих на території сільської  ради.

Відповідно до пункту 266.4.2 пункту 266.4 статті 266з 2015 року органам місцевого самоврядування надано право встановлювати пільги зі сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, не встановлені цим Кодексом. Ураховуючи зазначене, пільги зі сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, встановлюються на 2021 рік ПКУ та вказаним рішенням.

            Такі пільги, в частині звільнення від сплати податку:

            а) з об'єктів житлової та нежитлової нерухомості  - релігійні організації України - власники об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, статути (положення) яких зареєстровані у встановленому законом порядку, та використовуються для забезпечення діяльності, передбаченої такими статутами (положеннями);

          б) з об'єктів нежитлової нерухомості, а саме господарських (присадибних) будівель - допоміжних (нежитлових) приміщень, до яких належать сараї, хліви, гаражі, літні кухні, майстерні, вбиральні, погреби, навіси, котельні, бойлерні, трансформаторні підстанції тощо - фізичні особи;

          в) з об'єктів житлової та нежитлової нерухомості  - учасники АТО, сім’ї, члени яких загинули внаслідок участі в АТО, учасники бойових дій, чорнобильці та інваліди 1 групи.

 

Кожен податок є важливою складовою доходів бюджету, оскільки забезпечує внесок у його наповнення. Згідно з бюджетним законодавством податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є одним з джерел надходжень загального фонду бюджету міста, за рахунок якого утримуються бюджетні установи, що забезпечують надання послуг населенню в галузях освіти, охорони здоров'я, соціального захисту, культури, фізичної культури та спорту. Також фінансуються соціально важливі  цільові програми.

            Стабільність надходжень, що формують загальний фонд бюджету , дозволяє забезпечити безперебійну життєдіяльність громади в різних сферах, своєчасну виплату заробітної плати працівникам бюджетних установ та провести всі інші соціально важливі видатки, отримати всім мешканцям  суспільні послуги в тій чи іншій сфері, якими опікуються органи місцевого самоврядування.

 

2. Визначення цілей державного регулювання:

 

Проект рішення Прибузької  сільської ради спрямований на розв’язання завдання, визначеного в попередньому розділі аналізу регуляторного впливу.

Цілями державного регулювання є установлення ставок та пільг із сплати податку  на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки,  відповідно до вимог ПКУ, отримання до бюджету міста прогнозованих податкових надходжень у розмірі 343,264 тис.грн. (від суб’єктів господарювання (великих та суб’єктів малого підприємництва) –259,894 тис. грн., фізичних осіб – 83,370 тис. грн.), забезпечення виконання програм: соціальних, економічних, екологічних, розвитку підприємництва, у сфері адміністративних послуг тощо, фінансування бюджетної сфери в галузях освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, житлово-комунального та дорожнього господарства, транспорту тощо. 

Вимірювальними індикаторами досягнення цілей регулювання та зменшення масштабів проблеми є:

- кількісні: надходження коштів до бюджету міста від сплати податку  на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, від юридичних осіб у розмірі 259,894 тис.грн. та чисельність платників податку, на яких поширюватиметься регуляторний акт –64платника;

- часовий: дія регуляторного акта протягом року;

- якісний: забезпечення виконання міських цільових програм: соціальних, економічних, екологічних, розвитку підприємництва, у сфері адміністративних послуг тощо, фінансування бюджетної сфери в галузях освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, житлово-комунального та дорожнього господарства, транспорту тощо.

            Ухвалення рішення сприяє підвищенню рівня податкової дисципліни, ефективності контролю державної фіскальної служби в частині забезпечення своєчасних та в повному обсязі податкових надходжень до бюджету.

Дотримання правових аспектів буде виконано шляхом направлення:

- проекту до Миколаївського територіального відділення Антимонопольного комітету України як такого, що може вплинути на конкуренцію, зокрема щодо діяльності суб'єктів господарювання, установлення й зміни правил їх поведінки на ринку, або такого, що може призвести до недопущення, усунення, обмеження чи спотворення конкуренції на відповідних ринках (відповідно до статті 20 Закону України «Про Антимонопольний комітет України);

- копії ухваленого рішення про встановлення місцевих податків чи зборів у електронному вигляді в десятиденний строк з дня ухвалення до контролюючого органу, у якому перебувають на обліку платники відповідних місцевих податків та зборів, але не пізніше 01 липня року, що передує бюджетному періоду, у якому планується застосовування встановлюваних місцевих податків і зборів або змін до них (підпункт 12.3.3 пункту 12.3 статті 12 ПКУ).

 

Цілями регуляторного акта є:

            - установлення ставок податку  на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки,та пільг зі сплати податку  на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки;

            - отримання додаткового фінансового ресурсу для вирішення соціально-економічних питань розвитку , підвищення соціальних стандартів.

 

3. Визначення та оцінка всіх прийнятих альтернативних способів досягнення зазначених цілей

 

1.Під час розробки проекту регуляторного акта було розглянуто такі альтернативні способи досягнення визначених цілей:

 

Вид альтернативи

Опис альтернативи

 

1

2

Альтернатива 1

Установлення мінімальної ставки  податку на нерухоме майно, відмінне відземельної ділянки, від розміру мінімальної заробітної плати, установленої законом на 01 січня звітного (податкового) року, за 1 кв. м бази оподаткування (мінімальний розмір на законодавчому рівні не встановлено, тобто припускається, що його розмір  дорівнює 0)

Альтернатива неприйнятна. Наслідком є недоотримання надходжень до бюджету  коштів на прогнозованому рівні 343,264 тис. грн., що обмежить фінансування першочергових  видатків, які мають тенденцію до збільшення. Це пов’язано із зростанням заробітної плати працівників бюджетної сфери, підвищенням тарифів на енергоносії тощо. За 2018 рік надходження від податку склали 254,128 тис. грн. за 2019 рік –326,224 тис. грн., очікуване за 2020 рік – 326,300 тис.грн., прогнозовані від запропонованого регулювання – 343,264 тис.грн. Негативний вплив буде завдано територіальній громаді , оскільки відсутність надходжень до  бюджету  ставить  під   загрозу   фінансування соціально важливих місцевих цільових програм, бюджетної   сфери   в   галузях   освіти,    охорони здоров’я, соціального захисту населення, житло-во-комунального та дорожнього господарства, транспорту тощо

Альтернатива 2

Установлення максимальної ставки податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, 1,5% розміру мінімальної заробітної плати, установленої законом на 01 січня звітного (податкового) року, за 1 кв. м бази оподаткування

Альтернатива може бути прийнятною.

Установлення максимальної ставки податку для об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних та/або юридичних осіб, забезпечить надходження до бюджету, упорядкує відносини між органами місцевого самоврядування та громадянами, суб’єктами господарювання. Але, при цьому збільшується податкове навантаження на платників податку.

Вартість за 1 кв. м об’єкта оподаткування складатиме 70,85 грн., що в 15 разів більше ніж  у 2020 році.

 

 

 

 

2. Оцінка вибраних альтернативних способів досягнення цілей

 

Оцінка впливу на сферу інтересів держави

(органів місцевого самоврядування)

 

Вид альтернативи

Вигоди

Витрати

1

2

3

Альтернатива 1

Вигоди відсутні. Недоотримання надходжень до бюджету міста на прогнозованому рівні                   343,264 тис. грн.

 

Дія рішення Прибузької  сільської ради  від 26.06.2019 №1 «Про встановлення місцевих  податків  та  зборів  на  території  Прибузької сільської  ради  на  2020»  поширюється тільки на 2020 рік. На наступний бюджетний рік в  сільській  раді  відсутній регуляторний акт, що унеможливлює  нарахування та

2021  рік

Альтернатива 2

Прийняття нормативного акта органу місцевого самоврядування              з урахуванням вимог Кодексу. Збільшення надходжень до бюджету  від сплати податку               на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, які можливо направити для забезпечення фінансування соціально важливих  цільових програм, бюджетної сфери в галузях освіти, охорони здоровя, соціального захистуитлово-комунального та дорожнього господарства, транспорту тощо Прогнозовані надходження до бюджету   збільшаться в 9раз.

Витрати часу, матеріальних ресурсів для фіскальних органів на адміністрування податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки

Альтернатива 3

Удосконалення системи місцевого оподаткування; підвищення рівня використання економічних ресурсів; забезпечення надходжень до бюджету  від сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, що можуть бути спрямовані на виконання цільових програм: соціальних, економічних, екологічних, розвитку   підприємництва, електронного врядування, у сфері адміністративних послуг тощо, фінансування бюджетної сфери в галузях освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, житлово-комунального та дорожнього господарства, транспорту тощо

Витрати часу, матеріальних ресурсів для фіскальних органів на адміністрування земельного податку, відмінного від земельної ділянки, розмір яких залишається на рівні попередніх років

 

Оцінка впливу на сферу інтересів громадян

 

Вид альтернативи

Вигоди

Витрати

 

1

2

3

Альтернатива 1

Через відсутність регулювання, оскільки на законодавчому рівні не визначено розмір мінімальної ставки, громадяни не сплачують податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки

Витрати відсутні для громадян у частині сплати податку.

Однак, відсутня можливість додат-кового наповнення доходної час-тини бюджету  та відповідно, збільшення його видаткової частини для фінансування соціаль-но важливих міських цільових програм, бюджетної сфери в галу-зях освіти, охорони здоров’я, со-ціального захисту, житлово-кому-нального та дорожнього госпо-дарства, транспорту тощо. Місцевий  бюджет  недоотримає  82,370тис. грн.

 

Альтернатива 2

При прогнозованому надходженні до бюджету 82,370 є можливість збільшення видатків на фінансування соціально важливих  цільових програм, бюджетної сфери в галузях освіти, охорони здоров’я, соціального  захисту,  житлово-комунального та дорожнього господарства, транспорту тощо

Витрати громадян на сплату податку за максимально гранич-ним розміром його ставки, 1,5%.

За 1 кв. м житлової та нежитлової нерухомості, що перебуває у влас-ності фізичних осіб, сплачується податок у сумі 70,85 грн., що в середньому за житлову/нежитлову нерухомість більше в 15 разів в порівнянні з 2020 роком.

Альтернатива3

Альтернатива може бути прийнятною.

Прогнозні надходження від сплати податку понад 82,370 тис. грн., що надасть  можливість  фінансування соціально важливих міських цільових програм, бюджетної сфери в галузях освіти, охорони здоров’я, соціального  захисту,  житлово-комунального та дорожнього господарства, транспорту тощо

При сплаті податку не виділяється окрема зональність, ставки подат-ку не диференціюються.

За 1 кв. м житлової нерухомості, що перебуває у власності грома-дян, сплачується податок незалеж но від місця розташування об’єкта нерухомості – 4,72 грн. при ставці 0,1 % .

 

 

Оцінка впливу на сферу інтересів суб’єктів господарювання

 

            Кількість суб’єктів господарювання, на яких поширюється дія регуляторного акта, станом на 01.01.2020 складає:

Показник

Великі

Середні

Малі

Разом

Кількість суб’єктів господарювання, що підпадають під дію регулювання, одиниць 

4

0

60

64

Питома вага групи в загальній кількості, %

2%

0

98%

100%

 

 

Вид альтернативи

Вигоди

Витрати

 

1

2

3

Альтернатива 1

Унеможливлюється обрахування та сплата податку. Оскільки на зако-нодавчому рівні не визначено розміру мінімальної ставки. Через відсутність регулювання, яким визначаються розміри ставок податку на 2021 рік, вигоди для 64 платників податку

Відсутні витратив частині сплати податку. Тому відсутня можливість збільшення видатків для фінансування соціально важливих  цільових програм, бюджетної сфери в галузях освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, житлово-комуального та дорожнього господарства, транспорту тощо.Бюджет міста недоотримає343,264 тис. грн.

Альтернатива 2

Відсутні в частині сплати податку, оскільки збільшується податкове навантаження, розмір ставки податку. Але, при цьому є можливість збільшення видатків для фінансування соціально важливих  цільових програм, бюджетної сфери в галузях освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, житлово-комунального та дорожнього господарства, транспорту тощо

Прогнозовані надходження до бюджету міста від сплати податку –близько 15 млн. грн.

Часові витрати на отримання інформації щодо змін у оподаткуванні, інше; прямі матеріальні витрати на сплату податку суб’єктами господарювання, які підпадають під дію регулювання.

 

 

Альтернатива 3

Альтернатива може бути прийнятною. Податок сплачується в однаковому розмірі для всіх об’єктів нерухомості, незалежно від місць їх розташування.

Прогнозні надходження від сплати податку понад343,264 тис. грн.,від юридичних осіб та суб’єктів малого підприємництва 259,894тис. грн. та фізичних осіб – 83,370 тис. грн.), що надасть можливість фінансування соціально важливих міських цільових програм, бюджетної сфери в галузях освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, житлово-комунального та дорожнього господарства, транспорту тощо

Часові витрати на отримання інформації щодо змін у оподаткуванні, інше; прямі матеріальні витрати на сплату податку суб’єктами господарювання, які підпадають під дію регулювання. Прогнозні витрати при сплаті податку – понад 343,264тис.грн.

 

Примітка: при описі альтернатив використовувалися показники надходжень до бюджету від сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

 

 

4. Вибір найбільш оптимального альтернативного способу

досягнення цілей

 

Здійснено вибір оптимального альтернативного способу з урахуванням системи бальної оцінки ступеня досягнення визначених цілей.

Оцінка ступеня досягнення визначених цілей визначається за чотирибальною системою, де:

4 бали – цілі ухвалення регуляторного акта можуть бути досягнуті повною мірою (проблеми більше не буде);

3 бали – цілі ухвалення регуляторного акта можуть бути досягнуті майже  повною мірою (усіх важливих аспектів проблеми не буде);

2 бали – цілі ухвалення регуляторного акта можуть бути досягнуті частково (проблема значно зменшиться, але деякі важливі критичні її аспекти залишаться невирішеними);

1 бал – цілі ухвалення регуляторного акта не можуть бути досягнуті (проблема залишається).

 

Рейтинг

результативності (досягнення цілей під час вирішення проблеми)

Бал

результа-тивності

(за чотири-бальною системою оцінки)

Коментарі щодо присвоєння відповідного бала

 

1

2

3

Альтернатива 1

1

Відсутні витрати. З 01.01.2021  не встановлено розмір ставки податку, на законодавчому рівні не визначено мінімального розміру ставки, відповідно не нараховується та не сплачується податок. Наслідком є недоотримання надходжень до бюджету міста коштів на прогнозованому рівні 343,264тис. грн., що обмежить фінансування першочергових видатків, які мають тенденцію до збільшення. Це пов’язано із зростанням заробітної плати працівників бюджетної сфери, підвищенням тарифів на енергоносії тощо. Негативний вплив буде завдано територіальній громаді , оскільки відсутність надходжень до бюджету ставить під загрозу фінансування соціально важливих  цільових програм, бюджетної сфери в галузях освіти, охорони здоров’я, соціального захисту населення, житлово-комунального та дорожнього господарства, транспорту тощо

Альтернатива 2

2

Збільшується податкове навантаження на громадян, суб’єктів господарювання у зв’язку із збільшенням розміру ставки податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Не забезпечує рівне для всіх платників податку конкурентне середовище.

Прогнозні надходження до місцевого бюджету  складатимуть 343,264 тис.. грн., що дасть можливість збільшення видатків для фінансування заходів  соціально  важливих місцевихпрограм.

Альтернатива 3

4

Цілі ухвалення регуляторного акта будуть досягнуті повною  мірою. Ставки податку для об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних і  юридичних осіб, установлюються з повним дотриманням вимог Кодексу

 

Примітка: при описі альтернатив використовувалися показники надходжень до бюджету від сплати  податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

 

Рейтинг результативності

Вигоди (підсумок)

Витрати (підсумок)

Обґрунтування відповідного місця альтернативи

в рейтингу

 

1

2

3

4

Альтернатива 1

Вигода для всіх платників податку, оскільки, ними не сплачуватиметься податок на прогнозованому рівні 343,264тис. грн.

Недоотримання надходжень коштів до бюджету міста на прогнозованому рівні 343,264 тис.  грн.

Альтернатива не прийнятна – не досягаються цілі ухвалення акта.

Негативний вплив буде завдано територіальній громаді, оскільки відсутність надходжень до бюджету ставить під загрозу фінансування соціально важливих  цільових програм, бюджетної сфери в галузях освіти, охорони здоров’я, соціального захисту населення, житлово-комунального та дорожнього господарства, транспорту тощо 

Альтернатива 2

Прогнозовані надходження до бюджету  в сумі                    343,264 тис. грн. які забезпечать фінансування соціально важливих  цільових програм, бюджетної сфери в галузях освіти, охорони здоров’я, соціального захисту населення, житлово-комунального та дорожнього господарства, транспорту тощо

Витрати, пов’язані з виконанням вимог, установлених Законом України «Про засади державної регуляторної політики в сфері господарської діяльності»; витрати на адміністрування регуляторного акта органами державної влади; максимальне податкове навантаження на платників податку.

Прогнозована сплата податку в сумі 343,264 грн., що в 15 разів більше в порівнянні з 2020 роком

Альтернатива може бути прийнятною – досягаються цілі ухвалення акта.

Але, при цьому збільшується податкове навантаження на  платників податку в 15 разів, що може негативно вплинути на розвиток суб’єктів господарювання.

Альтернатива 3

Упорядкування відносин між сільською радою та суб’єктами господарювання й громадянами в частині встановлення ставок податку на нерухоме майно відмінне від земельної ділянки Прогнозовані надходження до  бюджету      у розмірі 343,264 тис. грн. від юридичних осіб та суб’єктів малого підприємництва 259,894тис. грн. та фізичних осіб – 83,370 тис. грн.)можуть бути використані на фінансування заходів, передбачених  бюджетом

Ставка податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, не збільшується. Тому, суб’єкти господарювання несуть витрати лише на ознайомлення з вимогами запропонованого регуляторного акта в сумі 530,46 грн.

Сприяє досягненню цілей регулювання, повністю вирішує проблему.

У рейтингу ре-зультативності альтернатива на першому місці

 

 

Примітка: при описі альтернатив використовувалися показники надходжень до бюджету від сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

 

 

Рейтинг

Аргументи щодо переваги обраної альтернативи/причини відмови від альтернативи

Оцінка ризику зовнішніх чинників на дію запропонованого регуляторного акта

 

 

1

2

3

Альтернатива 1

Унеможливлюється обрахування та сплата податку. Оскільки на законодавчому рівні не визначено розміру мінімальної ставки. Через відсутність регулювання, яким визначаються розміри ставок податку на 2021 рік, вигоди для платників податку

Відсутні витратив частині сплати податку. Тому відсутня можливість збільшення видатків для фінансування соціально важливих  цільових програм, бюджетної сфери в галузях освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, житлово-комунального та дорожнього господарства, транспорту тощо бюджет  недоотримає 343,264 тис.грн.

Альтернатива 2

Відсутні в частині сплати податку, оскільки збільшується податкове навантаження, розмір ставки податку. Але, при цьому є можливість збільшення видатків для фінансування соціально важливих  цільових програм, бюджетної сфери в галузях освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, житлово-комунального та дорожнього господарства, транспорту тощо .

Прогнозовані надходження до бюджету від сплати податку -15млн. грн.

Часові витрати на отримання інформації щодо змін у опо-даткуванні, інше; прямі мате-ріальні витрати на сплату податку суб’єктами господа-рювання, які підпадають під дію регулювання.

Платники порівняно з 2020 роком будуть у середньому сплачувати за житлову/ нежитлову нерухомість за 1 кв. м 70,85 грн., що в середньому більше в 15 разів.

 

Альтернатива 3

Альтернатива може бути прийнятною. Податок сплачується в однаковому розмірі для всіх об’єктів нерухомості, незалежно від місць їх розташування.

Прогнозні надходження від сплати податку понад 343,264 тис. грн. , що надасть можливість фінансування соціально важливих  цільових програм, бюджетної сфери в галузях освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, житлово-комунального та дорожнього господарства, транспорту тощо

Часові витрати на отримання інформації щодо змін у опо-даткуванні, інше; прямі мате-ріальні витрати на сплату податку суб’єктами господа-рювання, які підпадають під дію регулювання. Прогнозні витрати при сплаті податку – понад 343,264 тис. грн. від юридичних осіб та суб’єктів малого підприємництва 259,894 тис. грн. та фізичних осіб – 83,370 тис. грн.)

 

 

5.   Механізм  та  заходи,  які  забезпечать розв’язання  визначеної проблеми

 

Механізмом розв’язання вказаної вище проблеми є прийняття рішення Прибузькою  сільською  радою «Про встановлення  місцевих  податків  та  зборів  на  території  Прибузької  сільської  ради  на  2021  рік» відповідно до вимог чинного законодавства.

З метою підтримки малого підприємництва, сприяння самозайнятості населення,  створення  додаткових  робочих  місць  проєктом  пропонується залишити відсотковий розмір ставок податку на нерухоме майно, відмінне від земельного податку, на рівні 2019-2020 років.

Організаційні заходи для впровадження регулювання:

– розробка  проекту  регуляторного акту «Про встановлення  місцевих  податків  та  зборів  на  території  Прибузької  сільської  ради  на  2021  рік»   та обговорення його на засіданнях постійних комісій сільської ради з метою дотримання принципів державної регуляторної політики;

- оприлюднення проекту регуляторного акту разом з аналізом регуляторного впливу у мережі Інтернет з метою отримання зауважень та пропозицій щодо ставок податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки;

-   розгляд  винесених  з  боку  суб’єктів  підприємницької  діяльності пропозицій та зауважень;

 -  направлення  до  уповноваженого  органу  для  підготовки  у встановленому  Кабінетом  Міністрів  України  порядку  пропозицій   щодо удосконалення проекту відповідно до принципів державної регуляторної політики;

– прийняття   проекту  регуляторного  акта  Про встановлення  місцевих  податків  та  зборів  на  території  Прибузької  сільської  ради  на  2021  рік» на сесії сільської ради;

–  оприлюднення  даного  регуляторного  акта  у  засобах  масової інформації;

– здійснення  моніторингу  надходжень  до  місцевого  бюджету коштів від цього податку.

Таким  чином,  впровадження  регуляторного  акта  забезпечить дотримання норм чинного податкового законодавства як органами фіскальної служби,  органами  місцевого  самоврядування,  так  і  суб’єктами господарювання (в т.ч. фізичними особами-підприємцями) та фізичними особами, які сплачують з податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, у порядку та на умовах, визначених Кодексом і цим рішенням, з одночасним веденням спрощеного обліку та звітності.

 

6.Оцінка  виконання  вимог  регуляторного  акта  залежно  від ресурсів, якими розпоряджаються органи місцевого самоврядування, фізичні та юридичні особи, які повинні проваджувати або виконувати ці вимоги

           

ВИТРАТИ
на одного суб’єкта господарювання великого й середнього підприємництва, що виникають внаслідок дії регуляторного акта

№з/п

Витрати

2021рік

 

1

2

3

1

Витрати на придбання основних фондів, обладнання та приладів, сервісне обслуговування, навчання/підвищення кваліфікації персоналу тощо, грн.

Додаткових витрат не передбачено

2

Податки та збори (зміна розміру податків/зборів, виникнення необхідності у сплаті податків/зборів), грн. (в середньому на 1 платника)*

186805,0

3

Витрати, пов’язані з веденням обліку, підготовкою та поданням звітності до органів державної фіскальної служби, грн.

Додаткових витрат не передбачено

4

Витрати, пов’язані з адмініструванням заходів державного нагляду (контролю) (перевірок, штрафних санкцій, виконання рішень/приписів тощо), грн.

Формула: витрати часу на адміністрування заходів державного нагляду (контролю) Х вартість часу працівника контролюючого органу (заробітна плата) (0,5 год. х 28,45 грн. = 14,23 грн.)**

14,23

5

Витрати на отримання адміністративних (дозволів, ліцензій, сертифікатів, атестатів, погоджень, висновків, проведення незалежних/ обов’язкових експертиз, сертифікації, атестації тощо) та інших послуг (проведення наукових, інших експертиз, страхування тощо), грн.

Додаткових витрат не передбачено

6

Витрати на оборотні активи (матеріали, канцелярські товари тощо), грн.

Додаткових витрат не передбачено

7

Витрати, пов’язані з наймом додаткового персоналу, грн.

Додаткових витрат не передбачено

8

Інше (уточнити), грн.

Процедури отримання первинної інформації про вимоги регулювання.

Формула: витрати часу на отримання інформації про регулювання Х вартість часу суб’єкта господарювання (заробітна плата) (0,5 год.х28,45 грн. = 1,38 грн.)**

14,23

9

РАЗОМ (сума рядків: 1 + 2 + 3 + 4 + 5 + 6 + 7+8), грн.

186833,46

10

Кількість суб’єктів господарювання великого та  середнього підприємництва, на яких буде поширено регулювання, одиниць

1

11

Сумарні витрати суб’єктів господарювання великого та середнього підприємництва на виконання регулювання (вартість регулювання) (рядок 9 х рядок 10), грн.

186833,46

 

Для розрахунку витрат використовується мінімальний розмір заробітної плати4 723 грн.,у погодинному розмірі - 4 723 грн. / 166 год. = 28,45 грн/год.

 

Розрахунок відповідних витрат на одного суб’єкта господарювання

Вид витрат

2021рік

Витрати на придбання основних фондів, обладнання та приладів, сервісне обслуговування, навчання/ підвищення кваліфікації персоналу тощо

Додаткових витрат не передбачено

 

Вид витрат

Витрати на сплату податків та зборів (змінених/нововведених) (за рік), грн.

  Податки та збори (зміна розміру податків/зборів, виникнення необхідності в сплаті податків/ зборів)

186805,0

 

Згідно з розрахунком витрат суб’єктів господарювання на податки та збори загальний розміррічних витрат суб’єктів господарювання великого й середнього підприємництва становить   186805,0грн., а в розрахунку на одного суб’єкта 186805,0 грн.

 

Вид витрат

Витрати часу на адміністрування заходів державного нагляду (контролю) (за рік)

Витрати на оплату часу на адміністрування заходів державного нагляду (контролю) (за рік)

Витрати на оплату штрафних санкцій та усунення виявлених порушень (за рік)

Разом на 2021рік

 

1

2

3

4

5

Витрати, пов’язані з адмініструванням заходів державного нагляду (контролю) (перевірок, штрафних санкцій, виконання рішень/приписів тощо), грн.:*

4 723 грн.** (мінімальна зарплата): 166 год.в мі-    сяць = 28,45 грн.;

0,5 год.*** х28,45 грн. = 14,23 грн.

0,5

28,45

Додаткових витрат не передбачено

14,23

 

*Вартість витрат, пов’язаних з адмініструванням заходів державного нагляду (контролю), визначається шляхом множення фактичних витрат часу персоналу на заробітну плату спеціаліста відповідної кваліфікації.

**Для розрахунку витрат використовується мінімальний розмір заробітної платина 2020 рік

***Орієнтовний розмір витрат часу, пов’язаних з адмініструванням заходів державного нагляду (контролю), становить 0,5 годин на процедуру .

 

Вид витрат

Витрати часу на ознайомлення з ви-могами державного регулювання, год.

Витрати на оплату часу на ознайомлення з вимогамидержавного регулювання, грн.

Разом на 2021рік

 

Витрати, пов’язані з ознайом-ленням з вимогами державного регулювання, грн.:*

27,54 грн. = 4 407 грн.** (мінімальна зарплата) : 160 год.в місяць;

0,5 год.х 27,54 грн. = 13,77грн.

0,5

28,45

14,23

 

*Вартість витрат, пов’язаних з ознайомленням з вимогами державного регулювання, визначається шляхом множення фактичних витрат часу персоналу на заробітну плату спеціаліста відповідної кваліфікації.

**Для розрахунку витрат використовується орієнтовний мінімальний розмір заробітної плати(лист Міністерства фінансів України від 03.08.2018 №05110-14-21/20720).

 

Вид витрат

Витрати на проходження відповідних процедур (витрати часу, витрати на експертизи тощо)

Витрати без-посередньо на отримання дозволів, ліцензій, сертифікатів, страхових полісів

Разом на 2021рік

Витрати на отримання адміністративних (дозволів, ліцензій, сертифікатів, атестатів, погоджень, висновків, проведення незалежних/обов’язкових експертиз, сертифікації, атестації тощо) та інших послуг (проведення наукових, інших експертиз, страхування тощо)

Податок не є новим, додаткових витрат не передбачено

Податок не є новим, додаткових витрат не передбачено

Податок не є новим, додаткових витрат не передбачено

 

Вид витрат

На 2021рік

Витрати на оборотні активи (матеріали, канцелярські товари тощо)

Додаткових витрат не передбачено

 

Вид витрат

Витрати на оплату праці додатково найманого персоналу (за рік)

Витрати, пов’язані з наймом додаткового персоналу

Додаткових витрат не передбачено

 

Питома вага суб’єктів малого підприємництва (мікро) у загальній кількості суб’єктів господарювання, на яких поширюється дія регуляторного  акта,  складає  91 відсотка.  У  зв’язку  з  тим,  що  питома  вага суб’єктів  малого  підприємництва  в  загальній  кількості  суб’єктів господарювання, на яких поширюється дія регуляторного акта, перевищує 10%, здійснено розрахунок на запровадження державного регулювання для суб’єктів малого підприємництва (додаток до аналізу впливу регуляторного акта (Тест малого підприємництва( М-Тест)).

 

7.Обгрунтування запропонованого строку дії регуляторного акта

Строк дії регуляторного акта з 1 січня по 31 грудня 2021 року.

Регуляторний акт має обмежений строк дії, що обумовлено чинністю існуючої  правової  бази  вищого  рівня  та  може  бути  переглянутий  чи скасований при її зміні.

8.Визначення показників результативності дії регуляторного акта

Для  визначення  результативності  цього  регуляторного  акта пропонується встановити такі статистичні показники:

- кількість платників  податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, осіб;

- розмір надходжень  податку на нерухоме мано, відмінне від земельної ділянки, до бюджету міста, грн.;

- розмір коштів і час, що витрачаються суб’єктами господарювання, пов’язаними з виконанням вимог акта;

-  рівень  поінформованості  суб’єктів  господарювання  з  основних положень акта  (оприлюднення рішення про встановлення податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки в друкованих і електронних ЗМІ територіальної громади ).

Для визначення ступеня досягнення очікуваних результатів та цілей регулювання слід застосувати прогнозні показники результативності.

Прогнозні значення статистичних показників:

                                         

Назва показника

2020 рік

Кількість платників податку, осіб

64

Розмір надходжень податку до бюджету міста, тис.грн.

661,6

Розмір  коштів  і  час,  що  витрачаються  суб’єктамигосподарювання,  пов’язаними  з  виконанням  вимог  акта**,тис.грн./годин

 

701,0 /2,6

 

Рівень  поінформованості  суб’єктів  господарювання  зосновних положень акта,%

100%

*Кількість платників за даними Южноукраїнського управління  Головного управління ДФС у Миколаївській області

**Розмір коштів, що витрачатимуться суб’єктами господарювання – фізичними особами, пов’язаний  з  виконанням  вимог  акта,  може  бути  змінений,  якщо  зміниться  розмір мінімальної заробітної плати.

9. Заходи, за допомогою яких буде здійснюватися відстеження результативності регуляторного акта

Базове  відстеження  результативності  регуляторного  акта  буде здійснюватись  після  набрання  чинності  цим  регуляторним  актом  шляхом статистичного аналізу показників податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Повторне відстеження буде здійснюватись за  один  місяці  до  дня закінчення визначеного строку дії регуляторного акта.

З огляду на показники  результативності, визначені у попередньому розділі  аналізу  регуляторного  акта,  відстеження  результативності  цього регуляторного  акта  буде  здійснюватися  статистичним   та  соціологічним методами.

 

 

 

VI. ТЕСТ   малого підприємництва (М-Тест)

 

1. Консультації з представниками мікро- та малого підприємництва щодо оцінки впливу регулювання:

 

консультації щодо визначення впливу запропонованого регулювання на суб’єктів малого підприємництва та визначення детального переліку процедур, виконання яких необхідно для здійснення регулювання, проведено розробником у період з 02.03.2020  по31.03.2020.

 

 Порядковий номер

Вид консультації (публічні консультації прямі (круглі столи, наради, робочі зустрічі тощо), інтернетконсультації прямі (інтернетфоруми, соціальні мережі тощо), запити (до підприємців, експертів, науковців тощо)

 

Кількість учасників консультацій, осіб

Основні результати консультацій (опис)

1.

Розробником проведено робочі зустрічі з представниками малого підприємництва

5

Ознайомлення представників малого бізнесу з запропонованими розмірами податків. Не отримано негативних відгуків.

2.

Запити до підприємців

8

Доцільність ухвалення рішення про

встановлення ставок

 податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, для

суб’єктів малого під-приємництва із

залишенням ставок

на рівні 2020 року;

підтвердження

розміру непрямих

витрат суб’єктів господарювання на виконання вимог регулювання.

 

2. Вимірювання впливу регулювання на суб’єктів малого підприємництва (мікро- та малі):

 Вимірювання впливу регулювання на суб’єктів малого підприємництва (мікро- та

малі):

кількість суб’єктів малого підприємництва, на яких поширюється регулювання: 64 ;

(відповідно до таблиці «Оцінка впливу на сферу інтересів суб’єктів господарювання» додатка 1 до Методики проведення аналізу впливу регуляторного акта).

 

 

3. Розрахунок витрат суб’єктів малого підприємництва на виконання вимог регулювання:

 Порядковий номер

Найменування оцінки

У перший рік (стартовий рік впровадження регулювання)

Періодичні (за наступний рік)

Витрати за
п’ять років

Оцінка “прямих” витрат суб’єктів малого підприємництва на виконання регулювання

1

Придбання необхідного обладнання (пристроїв, машин, механізмів)

-

-

-

2

Процедури повірки та/або постановки на відповідний облік у визначеному органі державної влади чи місцевого самоврядування

 

-

 

-

 

-

3

Процедури експлуатації обладнання (експлуатаційні витрати - витратні матеріали)

-

-

-

4

Процедури обслуговування обладнання (технічне обслуговування)

 

-

 

-

 

-

5

Інші процедури (уточнити), грн: Сплата  одним підприємцем :

Касове обслуговування

Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної діялнки

 

7грн.*12 мес.=84

7536,5

-

-

6

Разом, гривень

Формула:

(сума рядків 1 + 2 + 3 + 4 + 5)

84 грн.+10502 грн.=

7620,5

-

-

7

Кількість суб’єктів господарювання, що повинні виконати вимоги регулювання, од.                       

 

 

63

-

-

8

Сумарно, гривень

474800(податок)+5292(касове обслуговування) =480092

-

-

Оцінка вартості адміністративних процедур суб’єктів малого підприємництва щодо виконання регулювання та звітування

Розмір мінімальної заробітної плати 4723 грн., у погодинному розмірі  – 28,45 гривні  (4723 грн./166год/міс.)

9

Процедури отримання первинної інформації про вимоги регулювання

Формула:
витрати часу на отримання інформації про регулювання, отримання необхідних форм та заявок Х вартість часу суб'єкта малого підприємництва (заробітна плата) Х оціночна кількість форм

0,5год. х 28,45грн.х1 =

14,23грн.

-

-.

10

Процедури організації виконання вимог регулювання

Формула:
витрати часу на розроблення та впровадження внутрішніх для суб'єкта малого підприємництва процедур на впровадження вимог регулювання Х вартість часу суб'єкта малого підприємництва (заробітна плата) Х оціночна кількість внутрішніх процедур

0,5год. х 28,45грн. х1 =14,23грн.

 

-

11

Процедури офіційного звітування

Формула:
витрати часу на отримання інформації про порядок звітування щодо регулювання, отримання необхідних форм та визначення органу, що приймає звіти та місця звітності + витрати часу на заповнення звітних форм + витрати часу на передачу звітних форм (окремо за засобами передачі інформації з оцінкою кількості суб'єктів, що користуються формами засобів - окремо електронна звітність, звітність до органу, поштовим зв'язком тощо) + оцінка витрат часу на корегування (оцінка природного рівня помилок)) Х вартість часу суб'єкта малого підприємництва (заробітна плата) Х оціночна кількість оригінальних звітів Х кількість періодів звітності за рік

(0,5год.+0,5год.+ 0,1год.+0,5год.) х

28,45грн.х1х12

=512,1 грн.

 

-

-.

 

12

Процедури щодо забезпечення процесу перевірок

Формула:
витрати часу на забезпечення процесу перевірок з боку контролюючих органів Х вартість часу суб'єкта малого підприємництва (заробітна плата) Х оціночна кількість перевірок за рік

Відсутні

-

-

13

Інші процедури (уточнити)

-

-

-

14

Разом, гривень

540,56

Х

-

15

Кількість суб’єктів малого підприємництва, що повинні виконати вимоги регулювання, одиниць

63

 

 

16

Сумарно, гривень

 

34055,28

Х

        -

 

3. Бюджетні  витрати  на  адміністрування  регулювання  суб'єктів  малогопідприємництва

Бюджетні  витрати  на  адміністрування  регулювання  суб’єктів  малого підприємництва  не  підлягають  розрахунку,  оскільки  встановлені  нормами Податкового  кодексу  України.  Органи  місцевого  самоврядування  наділені повноваженнями  лише  встановлювати  ставки  місцевих  податків  (зборів),  не змінюючи  порядок  їх  обчислення,  сплати  та  інші  адміністративні  процедури.

Прийняття цього регуляторного акта не передбачає утворення нового виконавчого органу (або нового структурного підрозділу діючого органу).

4. Розрахунок сумарних витрат суб’єктів малого підприємництва, що виникають на виконання вимог регулювання

 

Порядковий номер

Показник

Перший рік регулювання (стартовий)

За п’ять років

1

Оцінка “прямих” витрат суб’єктів малого підприємництва на виконання регулювання

480092 грн.  в т. ч.  податок  474800 грн.

-

2

Оцінка вартості адміністративних процедур для суб’єктів малого підприємництва щодо виконання регулювання та звітування

34055,28грн.

-

3

Сумарні витрати малого підприємництва на виконання запланованого  регулювання

514147,25 грн.            в т. ч.  податок  474800 грн.

-

4

Бюджетні витрати  на адміністрування регулювання суб’єктів малого підприємництва

0

-

5

Сумарні витрати на виконання запланованого регулювання

514147,25 грн.            в т. ч.  податок  474800 грн

 

 

5.    Розроблення коригуючих (пом’якшувальних) заходів для малого підприємництва щодо запропонованого регулювання.

 Пом’якшувальними заходами для суб’єктів малого підприємництва можуть бути:

- спрощення адміністративних процедур з виконання регулювання;

- встановлення зменшених ставок податків та зборів.

Чинне податкове законодавство передбачає пряме регулювання питань порядку, строків, звітування та сплати податку на нерухоме майно відмінне від земельної ділянки (визначаються виключно нормами Податкового кодексу України). Таким чином, сільська рада не має повноважень щодо встановлення пом’якшувальних заходів з адміністративних процедур з регулювання.

 

Відповідно до податкового законодавства до повноважень органів місцевого самоврядування належить встановлення ставок місцевих податків і зборіву межах встановлених Податковим кодексом України.

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора