Прибузька сільська рада
Миколаївська область

Повідомлення про проведення громадського обговорення щодо перейменування, реорганізації закладів загальної середньої освіти на території Прибузької сільської ради

Дата: 02.12.2021 15:10
Кількість переглядів: 2984

 

Повідомлення про проведення громадського обговорення щодо перейменування, реорганізації закладів загальної середньої освіти на території  Прибузької  сільської ради

 

Найменування організатора  громадського обговорення – Прибузькасільська рада.

 

Мета: врахування думки жителів Прибузької громади щодо перейменування та реорганізації ЗЗСО.

Запрошуємо Вас долучитися до громадського обговорення Плану трансформації мережі закладів загальної середньої освіти Прибузької сільської ради Вознесенського району Миколаївської області у 2021-2023 роках.

Відповідно до пункту 30 частини 1 статті 26, статті 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», статті 78 Господарського кодексу України, пункту 3 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування і районних державних адміністрацій», постанови Кабінету Міністрів України від 17 липня 2020 року № 807-IX «Про утворення та ліквідацію районів», Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування і районних державних адміністрацій», Законів України «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту», до Закону України «Про повну загальну середню освіту» від 18 березня 2020 року, не вживаються терміни «І ступінь» чи «І-ІІ», «І-ІІІ ступені». Натомість Закон містить терміни «початкова школа», «гімназія», «ліцей».

Зокрема Стаття 32  «Утворення, реорганізація, ліквідація та перепрофілювання закладу загальної середньої освіти» говорить:

  1. Рішення про утворення, реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) закладу загальної середньої освіти приймає його засновник (засновники).
  2. Мережа закладів загальної середньої освіти формується відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади.
  3. Розвиток мережі комунальних початкових шкіл, гімназій забезпечують районні, міські, сільські, селищні ради.

Рішення про утворення комунальних початкових шкіл, гімназій як окремих юридичних осіб, їх реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу), приймають районні, міські, сільські, селищні ради.

Ліцеї можуть бути утворені та здійснювати освітню діяльність за умови дотримання вимог цього Закону, ліцензійних умов та положення про ліцей, затвердженого Кабінетом Міністрів України.

Рішення про утворення початкової школи як структурного підрозділу у складі гімназії, його реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) приймає (приймають) засновник (засновники) такого закладу освіти.

Під час утворення закладу загальної середньої освіти засновник зобов’язаний враховувати вимоги ліцензійних умов провадження освітньої діяльності у сфері загальної середньої освіти.

У разі реорганізації чи ліквідації закладу загальної середньої освіти засновник зобов’язаний забезпечити учням можливість продовжити здобуття загальної середньої освіти на відповідному рівні освіти.

Реорганізація і ліквідація закладів загальної середньої освіти у сільській місцевості допускаються лише після громадського обговорення проекту, відповідного рішення засновника.

Стаття 35. Типи закладів освіти, що забезпечують здобуття повної загальної середньої освіти:

1. Здобуттяповноїзагальноїсередньоїосвіти на певномурівнізабезпечують:

початкова школа, щозабезпечуєздобуттяпочатковоїосвіти;

гімназія, щозабезпечуєздобуттябазовоїсередньоїосвіти;

ліцей, щозабезпечуєздобуттяпрофільноїсередньоїосвіти.

Початкова школа функціонує як окремаюридична особа або як структурнийпідрозділгімназії.

Гімназія та ліцейфункціонують як окреміюридичні особи.

Як виняток, за рішеннямзасновника, ліцейможетакожзабезпечуватиздобуттябазовоїсередньоїосвіти.

Заклад загальноїсередньоїосвіти, щоздійснюєосвітнюдіяльність на декількохрівняхзагальноїсередньоїосвіти, має тип закладу вищогорівня, на якомупровадитьсяосвітнядіяльність.

• Закон України «Про освіту» (ст. 25)

«Засновник закладу освітизобов’язаний:

у разіреорганізаціїчиліквідації закладу освітизабезпечитиздобувачамосвітиможливістьпродовжитинавчання на відповідномурівніосвіти».

КонституціяУкраїни (ст. 143)

• Територіальнігромади села, селища, містабезпосередньоабо через утворені ними органимісцевогосамоврядуванняутворюють, реорганізовують та ліквідовуютькомунальніпідприємства, організації і установи, а такожздійснюють контроль за їхдіяльністю, вирішуютьіншіпитаннямісцевогозначення, віднесені законом до їхньоїкомпетенції.

• Закон України «Про місцевесамоврядування в Україні» (ст. 26)

«Реорганізаціяаболіквідаціянавчальнихзакладівкомунальноїформивласностіздійснюється за рішенняммісцевої ради».

Закон України «Про освіту» набрав чинності28 вересня 2017 року. Згідно з підпунктом 13 пункту 3 розділу ХІІ «Прикінцеві та перехідніположення» Закону переоформленняустановчихдокументівзакладівосвіти з метою приведенняїх у відповідністьіз Законом здійснюєтьсяпротягомп'ятироків з дня набраннячинності Законом. Відповідно до пункту 5 цього ж розділу Закону засновникамзакладівосвіти рекомендовано протягомп’ятироків привести установчідокументизакладівосвіти у відповідністьіз Законом. Таким чином установчідокументи, зокремастатутизакладівзагальноїсередньоїосвіти, маютьбутипереоформлені до 28 вересня 2022 року.

Станом на сьогодні на територіїПрибузькоїсільської ради функціонують3заклади загальної середньої освіти, з них: Цвітківська загальноосвітня школа І-ІІ ступенів, Прибузька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів, Богданівська загальноосвітня школа  І-ІІІ ступенів. Кількістьучнів, щоздобуваютьосвіту на усіхрівнях, складає480(станом на 01.09.2021).

Заходи з оптимізації шкільної мережі планується провести з метою створення єдиного освітнього простору, раціонального та ефективного використання наявних ресурсів, їх спрямування на задоволення освітніх потреб учнів та вихованців. Дія прийнятого рішення поширюватиметься на учнів та їх батьків.

Отже, можливими варіантами вирішення питання щодо перспективного планування спроможної освітньої мережі на території Прибузькоїсільської ради пропонуються на розгляд та громадське обговорення за наступним планом:

 

Зміст заходів

Терміни виконання

Відповідальні

1.

Проведення громадського обговоренняпро заплановану  реорганізацію (перепрофілювання)Прибузької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенівПрибузької сільської ради Миколаївської області, Богданівської  загальноосвітньої школи І-ІІІ
ступенівПрибузької сільської ради Миколаївської області, Цвітківської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенівПрибузької сільської ради Миколаївської області.

 

 

 

02.12.2021-02.12.2022

Прибузька сільська рада,

 

Відділ освіти, молоді та спорту виконавчого органу Прибузької сільської ради

 

Керівники закладів загальної середньої освіти

 

 

 

2.

Змінити тип та перейменувати Прибузьку загальноосвітню школу І-ІІІ ступенівПрибузької сільської ради Миколаївської області на Прибузьку гімназію з початковою школоюПрибузької сільської ради Миколаївської області.

Грудень 2022

Відділ освіти, молоді та спорту виконавчого органу Прибузької сільської ради

 

Керівники закладів загальної середньої освіти

 

3.

Змінити тип та перейменувати Богданівську загальноосвітню школу І-ІІІ ступенівПрибузької сільської ради Миколаївської області на Богданівську гімназію з початковою школоюПрибузької сільської ради Миколаївської області.

Грудень 2022

Відділ освіти, молоді та спорту виконавчого органу Прибузької сільської ради

 

Керівники закладів загальної середньої освіти

 

4.

Змінити тип та перейменувати Цвітківськузагальноосвітню школу І-ІІ ступенівПрибузької сільської ради Миколаївської області на Цвітківську початкову  школу Прибузької сільської ради Миколаївської області.

Грудень 2022

Відділ освіти, молоді та спорту виконавчого органу Прибузької сільської ради

 

Керівники закладів загальної середньої освіти

 

 

Формат проведення громадського обговорення: у зв’язку з продовженням дії постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 р. № 211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусомSARS-CoV-2» та забороною масових зібрань, пропозиції та зауваження приймаються у письмовій формі із зазначенням особи та контактної інформації заявника за адресою с. Прибужжя, вул. Акмечетська, 50. 

До участі в обговоренні  запрошуються  мешканці  Прибузької  сільської ради.

 

Місцезнаходження та адреса електронної пошти, номер телефону, за якими можна отримати консультації з питання, що винесено на громадське обговорення – Відділ освіти, молоді та спорту виконавчого органу Прибузької сільської ради , с. Прибужжя, вул. Акмечетська, 50, ел. Адреса osvitaprb@ukr.net, т. 0501629436, 0971822526, 0994180056.

Прізвище та ім’я особи, визначеної відповідальною за проведення громадського обговорення –КИРИШКО  Юрій  Сергійович.

Строк і спосіб оприлюднення результатів громадського обговорення, узагальнення висловлених в ході  проведення  громадського обговорення зауважень та пропозицій здійснюється організатором. Після отримання висловлених пропозицій та проведеного аналізу відбудеться оприлюднення результатів  громадського  обговорення на сайті  Прибузької  сільської ради

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

 


 

 


 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора